Stort tillslag mot illegala fildelare

Polisen genomförde under tisdagsförmiddagen en razzia mot illegala fildelare på sju olika platser i Sverige, rapporterar Svenska Dagbladet. Razzian är en del av en internationell insats och omfattade även tillslag mot platser i 13 andra länder. Tillslaget sker på begäran om rättshjälp från Belgien, uppger Paul Pintér, nationell samordnare för immaterialrättsliga brott, till SvD.

I de svenska tillslagen har flera datorer och servrar beslagtagits för fortsatt utredning. Fyra personer har hörts upplysningsvis och är misstänkta för brott mot upphovsrättslagen. Målet för tillslagen är servrar och datorer som innehåller piratkopierade filmer som lagts ut på nätet redan innan de haft premiär. Servrarna uppges tillhör ”scenen”, vilket är ett nätverk av personer som ägnar sig åt storskalig piratkopiering och spridning av bland annat spel, film musik och TV-program.

Tillslagen skedde hos privatpersoner i Eskilstuna, Eslöv och Malmö, samt i serverhallar i Stockholmsområdet samt på Umeå universitet, uppger SvD vidare.