Netopias valguide till den digitala politiken

Under Almedalesveckan i somras intervjuade Netopia representanter för alla riksdagspartier om den digitala politiken och frågor som internetoperatörernas ansvar och kulturpolitik för nätet. Inför valet den 19 september har vi sammanställt svaren för att göra ditt val lättare.

Den digitala politiken har inte varit någon stor fråga i årets valrörelse, men Netopias sammanställning visar att det finns stora skillnader mellan partierna. Allianspartierna är mer positiva till att internetoperatörer ska delta i att bekämpa brott på internet, medan de rödgröna vill begränsa operatörernas ansvar. Kristdemokraterna och Centern betonar att polisen behöver nya verktyg och arbetssätt för att fungera bättre i digitala miljöer. Och både Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet och Socialdemokraterna understryker vikten av en fungerande upphovsrätt på internet. Digitaliseringen är den stora samtidsfrågan och mer debatt behövs. Att partierna tycker olika är en bra början på det samtalet.

Klicka här för att ladda ned Netopias valguide [PDF]

Se gärna om webb-TV-intervjuerna här.

14

Kommentarer

 1. Hur kommer det sig att du inte tagit med Piratpartiet i denna sammanställning? Går de inte i linje med Netopias propaganda-budskap?

 2. Det är stor humor med en sammanfattning av partiernas digitala politik som inte inbegriper Piratpartiet. Än en gång visar Per tydligt att hans mål inte är en öppen debatt, som han påstår, utan att bedriva lobbying.

  Däremot måste jag säga att det är uppmuntrande att läsa svaren. Samtliga verkar ha förstått att det inte behövs några speciallagar på nätet och att mere conduit-principen är viktig.

  En fungerande upphovsrätt är det väl för övrigt ingen som inte vill se. Vi har en icke fungerande upphovsrätt idag, det är väl uppenbart för alla. Det som behövs för att få den att fungera är dock inte mer övervakning och repression. Det som behövs är en anpassning till verkligheten, som bland annat inbegriper legaliseringen av privat, icke-kommersiell kulturspridning. Om man till det lägger en kraftig förkortad skyddstid, från livstid plu 70 år till, säg, fem år efter verkets skapande, ja då tror jag man är väldigt nära en fungerande upphovsrätt på Internet.

  • Jag vill klargöra vad jag menar med en anpassning av upphovsrätten till verkligheten. Det jag talar om är inte ”teknikdeterminism”, utan det faktum att människors rättsmedvetande klart och tydligt inte ser något problem med att privat dela kultur med varandra. Precis majoriteten inte ser något fel med att låna ut en bok till någon, eller att kopiera en kompis cd-skiva så ser majoriteten inget fel med privat fildelning. Det enda tekniken gjort är att lyfta upp den här konflikten mellan kommersiella intressen och människors önskan att dela med sig.

 3. Ang Piratpartiet i enkäten – detta baserar sig på webb-tv-intervjuerna från Almedalen och PP hade som bekant ingen dag där. Borde Netopia ändå tagit med PP? Kanske, men deras uppfattning är känd, jag vill med den här matrisen visa hur uppfattningarna skiljer sig mellan de etablerade partierna.

  • Jaja, kom du med någon sorts förklaring men jag vet att du i din värld nog gärna skulle rösta på antipiratbyrån om de bara vore ett politiskt parti.

   Oj, kanske bäst att låta bli att skriva det, Pontén kanske får någon dum idé?

   • @Hank: Haha, det var kul! Men det väcker en annan fråga: drivs piratrörelsens frågor bäst som politiskt parti? Tanken på APB som parti är härligt absurd, men frågan är om inte PP är en återvändsgränd för er rörelse. Valrörelsen går inget vidare och missar PP den här chansen så kan det bli svårt att sedan förvandla sig till att försöka påverka övriga partier. Det som talar emot den tanken är väl främst Ung pirats framgångar att mjölka statskassan, det är förstås en viktig resurs (själv testade jag att gå med som Knut Knutsson i Knutby, det var inga problem, inte ens ett bekräftelsemail, så grattis till ytterligare 400 skattekronor till rörelsen!).

   • Du varför ska APB bekmra sig om något sånt då de vet att de inte har folkets stöd, vilket ju krävs för att ett parti ska komma nån vart. Dessutom är det lättare och billigare med köpta ministrar som Bodström och Ask.

  • ”Napster bad! Money good!”

   Eller hur var det nu?

   Det finns bara ett parti som tar dessa frågor på allvar och försvarar yttrandefrihet och demokrati mot de särintressen du representerar och det är just PP.

 4. Scary Devil Monastery

  Per, PP som ”rörelse” kommer inte att försvinna särskilt lätt – vi har helt och delvis hängt med sedan långt innan kassettbandet uppfanns. Medborgarrätter kommer det alltid finnas folk som värnar. De som i dag värnar integritet och medborgarrätt och god rättspraxis kommer i morgon göra samma sak.

  Och ang. om dessa frågor bäst drevs som politiskt parti – nej, helst skulle dessa frågor ansetts självklara hos alla etablerade partier. Där möts man dock i parti och minut antingen av total oförståelse eller skriande hyckleri. Kryddat med en aning populism och inkompetens.

  FRA och datalagringsdirektivet visade klart och tydligt att dessa frågor måste drivas av ett politiskt parti då samtliga etablerade partier bevisligen har lika god koll inom dessa frågor som en femåring i en sandlåda.

 5. ..framförallt, Glöm inte att rösta!! 🙂

 6. Tack och hej pirater, så mycket håller svenska folket med om era åsikter.

  • Man kan ju hålla med åsikterna utan att anse att det är det absolut viktigaste i ett riksdagsval. Så var det för mig.

   Kolla hellre på hur många som fildelar.

  • Fråga istället hur många av svenska folket som tycker FRA-lagen, IPRED och datalagringsdirektivet är bra lagar.

  • Jonas, jag har ju sagt åt dig att det är inte ”pirater” som diskuterar här på Netopia, vill du lära dig ngt rekommenderar jag dig att läsa; ”Efter the Parate Bay”(Kungliga biblioteket) otroligt spännande. 🙂

Kommentera artikeln