Rösta på Fejan

Andreas Ekströms krönika berör hur Facebook alltmer blir den naturliga leverantören av digital legitimation. Ekström ställer frågan om när det kan bli aktuellt att rösta via Facebook i riktiga val. Den frågan är högaktuell inför riksdagsvalet nästa helg. Nej, man kan inte rösta på riktigt, men det går utmärkt att rösta på låtsas. Över 200 000 personer har redan röstat i Facebook-appen Riksdagsvalet 2010 http://apps.facebook.com/riksdagsval/. Men det är lite si och så med valhemligheten, för att få rösta måste man acceptera att appen får tillgång till allmän information, skicka mail, publicera i loggen och registrera födelsedag. Dock med en garanti om att rösten inte kan kopplas samman med identiteten.
I skrivande stund leder Moderaterna med 24,1% av FB-rösterna före S med 19,4%, Piratpartiet är med 5,2% större än i opinionsundersökningarna och både Centern (2,5%) och Kristdemokraterna (2,3%) skulle åka ur riksdagen om FB-väljarna fick bestämma. Sverigedemokraterna? De är tredje största parti med 17,5%.
Förutom att FB har en bit kvar till trovärdig valhemlighet så får man nog ta resultatet med en nypa salt, att de som röstar här inte riktigt gör det på allvar. Eller så är Facebook-användarna mer främlingsfientliga (förlåt, ”invandringskritiska”) än genomsnittet…

2

Kommentarer

 1. Trevlig helg på Er alla 🙂
  ..vavardetjagsa`
  Nu är det även vetenskapligt fastlagt.
  Facebookanvändare är narcissistiska och har låg självkänsla.
  FörstoraWEBB
  Soraya Mehdizadeh, forskare på York University i Kanada, jämför uppdateringar på Facebook med att spegla sig.

  Slutsatserna är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Cyberpsychology, Behaviour And Social Networking och baseras på en studie av 100 studenter. Innan de redogjorde för sina Facebookvanor genomgick de en psykologisk test för att sätta sin nivå av narcissism, vilket definieras som ett tydligt mönster av överdriven uppfattning om sin egen storslagenhet och ett stort behov av att bli beundrad. Det här innebär också en låg självkänsla.

  Det som hamnade på en hög narcissistisk nivå var de som hängde på Facebook och uppdaterar sin profil.

  Det narcissistiska Facebookbeteendet skiljer sig mellan män och kvinnor. Män framhäver sig ofta genom att skriva uppdateringar medan kvinnor ofta väljer nya bilder på sig själv.

  Soraya Mehdizadeh säger till Daily Mail att flitiga Facebookanvändare inte godtar hennes slutsatser att de har dålig självkänsla.

  – Ingen vill få den etiketten på sig.

  Det framgår inte om diagnosen endast gäller Facebookanvändare och/eller om Twitterberoende har andra problem.

 2. Haha, touché! Känner mig väldigt träffad. Tack, Kjell.

Kommentera artikeln