Dataanalys från mobilabonnenter till antiterrorism

The Economist beskriver fenomenet med omfattande dataanalys av sociala nätverk. Genom att kartlägga vilka abonnenter som är socialt inflytelserika, som t ex får många samtal på fredag eftermiddag, kan teleoperatören erbjuda särskilt bra villkor för att behålla dem, eftersom de tenderar att påverka andra – om en cool katt byter abonnemang så kanske töntarna hänger på, eller nåt i den stilen. Liknande mjukvara kan användas till mer sofistikerade områden, t ex som att förutsäga vilka personer i ett företag som är i riskzonen att begå brott eller är lämpliga för chefspositioner, genom att analysera sociala mönster. Saddam Hussein kunde hittas genom att man kartlade hans chaufförers sociala nätverk. Det är drömmen om att sanningen går att fånga bara man har tillräckligt mycket data, omsatt i lönsam praktik. Själv tänker jag på alla nätter jag tillbringat med Civilization-spelen, där allt är rationellt och kontrollerbart bara perspektivet är tillräckligt stort.

4

Kommentarer

 1. god morgon,
  på en rak fråga från mig, ”varför inte Christopher Kullenberg vill deltaga i diskussionen här på Netopia,” då jag anser att hans åsikter vore viktiga,svarar Christopher;
  ”.. jag har problem att diskutera med netopia eftersom de är en omöjlig diskussionspartner. Att tala om “mera regler på internet” betyder ingenting om de inte kan ställa sig upp och försvara vad det egentligen betyder; mera privatpolislagar och Deep Packet Inspection i våra kablar. Man kan inte tala med någon som förnekar innebörden i sina ord.”
  Jag har ställt samma fråga till Ludwig Werner (IFPI) Henrik Pontén ( APB), men de har vägrat att svara. Vad tyder det på?

  • ”Jag har ställt samma fråga till Ludwig Werner (IFPI) Henrik Pontén ( APB), men de har vägrat att svara. Vad tyder det på?”
   Inställningen till offentligheten samt det offentliga, de uppträder som en slags femtekolonnare, det speglar också APB och IFPI´s agerande visavi en miljon skattebetalare.:(

 2. Ja tänk vad bra med ett enkelt och lättillgängligt verktyg för att utplåna judar, bögar, muslimer, katoliker och alla andra som inte passar in i vårt samhälle.

  Ta och släpp din jävla egoism så pass länge att du kan reflektera över hur såna system har missbrukats, missbrukas idag och kommer att missbrukas i framtiden. Jag VET att du i grund och botten är emot allt vad demokrati och deltagar kultur heter och dina hussar säljer spel som inte går att spela och film som inte går att se och musik som man inte FÅR lyssna på.

  Vad tror du hitler skulle ha åtadkommit med en sån övervakning på plats? Hur många fler skulle ha dött i STASIs händer om de haft den möjligheten? Du är en historielös knähund.

 3. Scary Devil Monastery

  Per, nu får du ta ett steg tillbaka och tänka till en gång till.

  ”Det är drömmen om att sanningen går att fånga bara man har tillräckligt mycket data, omsatt i lönsam praktik.”

  En dröm som man motbevisat i praktiken – den kartläggning som gav saddam hussein i handen åstadkoms genom i högsta grad riktade insatser, inte allmän data mining.

  Det du beskriver har enbart gett i handen att man inte fått tag på särskilt många terrorister och kriminella, men att i exempelvis USA man lyckats sätta upp stora delar av befolkningen på no-fly lists och FBI’s säkerhetslista trots att de inte hör hemma där.

  M.a.o. Det konceptet har sågats i modern tid tio gånger om.
  Dataanalys av sociala nätverk är totalt meningslösa om man inte använder skoningslös precision – vilket i sak betyder att man inte ens tillämpar datorn i undersökningen innan man manuellt har punktinsamlat information.

  Jag är hyfsat säker på att rätt ställd fråga i tillräckligt omfattande arkiv kommer att ge vid handen att även du med hög grad av säkerhet är en säkerhetsrisk.

Kommentera artikeln