Bok & Bibliotek utan digitala diskussioner

På väg till bokbranschens stora händelse, Bok&Bibliotek i Göteborg. Boken befinner sig i början av sin digitalisering, ett skede som film, musik och tv har passerat. Det vore förstås ett misstag att tro att bokens villkor är precis lika musikens och filmens (som dessutom skiljer sig från varandra). Men det kan inte råd något tvivel om att digitaliseringen kommer att förändra bokvärlden lika mycket som den har förändrat dessa andra: kommersiellt, konstnärligt, konceptuellt. Vad som tidigare var ett fysiskt föremål, en skiva, en dvd-film, är i dag flyktigt. Vad som var en händelse bunden till tid och plats, en biofilm, ett teve-program, är idag något som tittaren bestämmer över och kan förändra. Boken har förstås redan påverkats, det har Netopia berört många gånger, med e-böcker, ljudböcker, digitala läromedel, print-on-demand och tjänster där författaren själv kan publicera sina alster utan mellanhand. Ändå är bokbranschens strukturer fortfarande sig lika i stor utsträckning, bokhandeln har inte slagits ut på samma sätt skivhandeln, förlagens ställning är stark. Det är en öppen fråga om bokvärlden har de stora omvälvningarna framför sig eller om den redan har anpassat sig (jag lutar åt det förra). Oavsett vilket är det förvånande att inte digitaliseringen är ett större ämne på Bok&Bibliotek. Netopia har ett seminarium tillsammans med Förläggareföreningen (se Evenemang) och Google-apostlarna Nätverkstan arrangerade ett tidigare i veckan och någon enstaka programpunkt till. I övrigt lyser diskussionen om digitaliseringen med sin frånvaro. Talande nog är årets tema istället Afrika. (Nykolonialism, någon? Hur kan man klumpa ihop en hel kontinent till ett tema? Är inte skillnaden mellan etiopisk och tunisisk litteratur lika stor som mellan svensk och spansk? Ska de ha tema Europa nästa år?)
Egentligen är det konstigt. Redan mässans namn fångar elegant digitaliseringens konflikt. Boken kräver fungerande kommersiella förutsättningar. Biblioteken ser sin uppgift som att sprida det som finns utan att grubbla över skapandets villkor. När ska Bok&Bibliotek ta den motsättningen på allvar?

8

Kommentarer

 1. ”Boken kräver fungerande kommersiella förutsättningar. Biblioteken ser sin uppgift som att sprida det som finns utan att grubbla över skapandets villkor.”

  Vänta nu, menar du att biblioteken är av ondo? Dags att förbjuda biblioteken? Nu börjar det rent av bli löjligt.

  • Eller förlåt, det här började bli löjligt för väldigt länge sen.

   • Det medvetna missförståndets retorik? Nej, jag tycker inte att man ska förbjuda bibliotek. Men det finns en spänning mellan spridning av material som redan existerar och villkoren för nyskapande. Det är den jag är intresserad av. Svaret är aldrig svart eller vitt, det är gråskalan som är spännande.

    • Per, hur det i götet?
     Hur många ggr behöver jag säga; URL är inte och har aldrig varit incitament för konstnärlig skapande verksamhet, förutom att betala Ahlinders lön och dina resor och hotellkostnader 🙁

    • Well, eftersom du aldrig talar ur skägget så är det lätt att man polariserar lite väl hårt när man tolkar.

 2. ..vidare, har du läst kapitlet i ”efter TPB” av Karl Sigfrid? kommentera gärna boken. Det är i alla fall utbildade människor som skrivit i den. 🙂

 3. ..encore, bygg inte in spänningar som inte finns och aldrig har funnits mellan författare och bibliotek, tvärtom den symbiosen fungerar ,
  det finns ingen spänning mellan spridning av material som redan existerar och villkoren för nyskapande, möjligen hos en räddhågsen förläggarbransch

 4. …äh jag fortsätter…
  Sveriges största hälerisajt; Blocket, säkerhetsansvariga Thomas Bäcker, känd härifrån Netopia som har åsikter om ”nätet”

  ”–Vi vill göra människor till kloka och bra konsumenter. Vi ser det som vårt ansvar, säger Thomas Bäcker, kundsäkerhetsansvarig på Blocket.

  I broschyren får konsumenterna bland annat tips om hur de skyddar sin identitet på nätet, undviker att bli lurade vid uthyrning av bostad och slipper bli utsatta för fordonsbedrägerier.

  När det gäller försäljning av varor mellan två privatpersoner som träffas är sannolikheten att bli lurad mycket liten.

  –Det är en promilles promille som är oseriösa. Det är större risk när en vara ska skickas mot betalning, säger Thomas Bäcker.

  Regeln är att inte betala någonting innan varan mottagits och att inte lämna ut sitt bankkonto. Istället råder Blocket sina kunder att använda säkra betaltjänster.

  Köp-och-säljsajten håller också sina annonser under uppsikt. Framstår något som oseriöst kan det rapporteras. Blocket samarbetar sedan länge med flera myndigheter, däribland polisen och Skatteverket.

  –Men mitt allmänna råd är alltid att se upp med allt som verkar vara för bra för att vara sant, säger Thomas Bäcker.”

  …ur Dagens Nyheter

Kommentera artikeln