Mer kinesisk övervakning

Fortfarande i Beijing. Facebook kommer man inte åt som sagt, inte heller YouTube och en massa bloggsajter (typ Blogspot). Vill man gå in på ikea.se så hamnar man automatiskt på ikea.cn (någon smärka. Ryktet säger att CNN sänds med tio sekunders fördröjning så att regimen hinner kontrollera, men betyder det att blir testbild om Richard Quest pratar om Tibet? Filmer klipps rejält, inte minst kärleksscener. Det är lite motsägelsefullt eftersom kineserna verkar ha ett avspänt förhållande till nakenhet i övrigt, konsten är full av helnakna buddha-figurer och på marknaderna säljs fallos-skulpturer en masse. Intressant nog är argumentet för övervakningen att barnen måste skyddas mot olämpligt innehåll och det verkar många hålla med om, åtminstone enligt mina svenska värdars kinesiska arbetskamrater. Det argumentet har ju ofta använts för att motivera censur, med dataspel som det senaste exemplet. Resonemanget är sig likt världen över.
Google, då? Hur blev det efter det uppmärksammade bråket i våras? Kina har förstås egna sökmotorer (se Waldemar Ingdahls krönika i ämnet) men det går att komma åt Google på Hong Kongs toppdomän. Övriga är spärrade. Google.hk beter sig dock lite konstigt, den som gör en bildsökning på ordet ”skyline” får t ex bara kinesiska städer i träfflistan och det finns en gräns för hur många bilder man får se, sen tar det bara stopp. Är det en kompromiss med Google? Eller en medveten lucka i övervakningen? Det får vi nog aldrig veta.

8

Kommentarer

 1. Hoppas du har det bra i Kina, Per! Saknar din input i kommentarsfälten lite. Bland annat så skulle jag (och många andra) hemskt gärna få ett svar på frågorna om

  1) Vad var det som var ett personangrepp från Anna?
  2) Vilka var Annas lögner?

  som jag ställde tidigare.

 2. .god morgon, jag spinner vidare, ang ytterliggare en anomali;
  Den gigantiska hälerisajten Blocket, kan jämföras med TPB, med den skillnaden att Blocket ”tar bort misstänkt” stöldgods,(efter en polisutredning, eller…?)
  . Kan ngn med större kunnande , förklara skillnaden, varför görs inte tillslag mot Blocket?
  Om alla som drabbats gick ihop i en grupptalan mot blocket, skulle det kunna jämföras med ex IFPI som står bakom åtalet mot TPB.
  Det vore trevligt och lärorikt om ex Waldemar, nu i Per´s frånvaro och antagligen med mer kunnannde, kunde kommentera Blocket, HM och IKEA visavi ex TPB. mvh

 3. Ironiskt nog…… saxat ur dagens Sv.D., Kommentera gärna,
  ”Svenska Axis communication ser ”enorma” möjligheter i att sälja system för stadsövervakning till Kina. Axis kameror övervakar redan Himmelska fridens torg i Peking. Amnesty kritiserar nu det börsnoterade bolaget.
  – Det finns en överhängande risk att produkterna används för kränkningar av mänskliga rättigheter, säger Amnestys generalsekreterare. ” Per är du stolt över svensk teknologi?;)

 4. Jag tycker du gör en bra poäng med den här bloggen. EU är inte Kina och Sverige är inte en rättslös stat. Slagorden blir ibland lite obalanserade när Internet-kulturens anhängare ska försvara det fria ordet.

  Sedan skriver du otroligt bra också!

 5. ..saxat ur Dagens Juridik
  ”Användarna själva ansvarar för det upphovsrättsintrång som begås i uppladdat material. Det är kontentan av ett domslut från en spansk domstol.
  Domslutet fastslår att det är rättighetshavarens ansvar att övervaka eventuella intrång i deras upphovsrätt. YouTube hyllar utgången i domen och menar att motsatsen skulle vara katastrofal för industrin.

  – Om öppna forum skulle behöva granska allt material som läggs upp skulle det inebära slutet, inte bara för oss utan för Facebook, Twitter och MySpace med flera, menar företrädare för YouTube.

  Motparten Telecincos inställning var att det inte är rimligt för rättighetshavare att hålla uppsikt över alla intrång som kan tänkas begås på internet och att ansvaret istället bör placeras på den som tillhandahåller tjänsten.” osv…

 6. Läs Mårten Schultz;
  dagensjuridik.se/2010/10/dags-att-rita-om-kartorna

 7. Scary Devil Monastery

  ”Intressant nog är argumentet för övervakningen att barnen måste skyddas mot olämpligt innehåll och det verkar många hålla med om, åtminstone enligt mina svenska värdars kinesiska arbetskamrater. Det argumentet har ju ofta använts för att motivera censur, med dataspel som det senaste exemplet. Resonemanget är sig likt världen över.”

  Jo, ”för barnens bästa” har vi hört mycket om i europa – som bekvämt slagträ för att kunna kila in blockering, avlyssning och censur litet här och var.
  Vi sitter ju själva med ett totalt ineffektivt filter som vissa leverantörer gör bruk av vilket gett att merparten av de jag känner numera förlitar sig på andra och mer effektiva DNS-servrar eller sätter upp dem själv.

 8. Gratulationer till den Kinesiska fredspristagaren, Liu Xiaobo som är dömd till 11 år i fängelse. De kunde vara en tankeställare till vissa av Netopias debattörer, som försöker vända upp o ner på begreppen.

Kommentera artikeln