Unga umgås allt mer över nätet

Barn och ungdomar tillbringar allt mer tid på Internet, till viss del på bekostnad av umgänget med kompisar i verkliga livet. Det visar Medierådets senaste rapport Ungar & Medier 2010.

Medierådet skriver i ett pressmeddelande att ungas internetanvändning har ökat kraftigt sedan 2008. 98 procent av unga mellan 12–16 år använder internet på fritiden. Samtidigt har ungas möten med kompisar fysiskt (IRL) minskat.

Rapporten visar vidare att e-mobbningen minskat, men fler uppger att de drabbats negativt av att någon lagt ut bilder på dem. Flickor uppger detta i högre grad än pojkar.

Det är intressant att ökningen av sajter som Facebook, där man är mindre anonym som användare, verkar föra med sig att mobbningen minskar. Spridningen av kränkande bilder är däremot ett ökande problem och något som alla bör prata med sina ungdomar om, skriver Medierådet i pressmeddelandet.