En av tre ljuger oftare på Internet

En av tre ljuger oftare på nätet än de gör i verkliga livet. Den slutsatsen drar en brittisk studie som bygger på en enkätundersökning där två tusen personer fått svara på frågor om hur sanningsenliga de är på Internet, rapporterar Dagens Nyheter.

Ungefär en tredjedel av personerna i undersökningen uppger att de ljuger oftare när de använder sociala medier såsom Facebook och Twitter, än de gör i verkliga livet. Tilltalet på nätet är också ofta hårdare och rakare än när vi kommunicerar med människor ansikte mot ansikte. En femtedel av personerna i undersökningen uppger dock att de är mer ärliga på nätet.

Man har mycket större möjligheter att överdriva på nätet. Det kan kännas anonymt där, det är ingen som kan kontrollera vad som är sant. Men sanningsgraden kan lika gärna öka av samma anledning. Man har kanske inget att förlora på att vara ärlig eftersom man är mer anonym, säger Anders Persson, professor i sociologi vid Lunds universitet, till Dagens Nyheter.

Persson menar vidare att människor generellt blir mer drastiska i sitt uttryckssätt på Internet eller över telefon.

Det finns mycket kommunikation som vi inte tänker på ”face to face”. Vi avläser varandras kroppsspråk på ett omedvetet plan. Den sortens återkoppling får vi inte på nätet. I ett vanligt samtal finns det en större kontaktyta mellan människor. Man behöver därför inte vara så drastisk i sina uttryck för att man har fler uttryckssätt för att nå fram med ett budskap, säger han till DN.