Dude, it’s code – we can do anything!

På en spelutvecklarkonferens häromåret lyssnade jag på en paneldiskussion på temat känslor i dataspel. I film och böcker är känslorna ofta i första rummet, medan dataspelen snarare fokuserar på själva simuleringen. En av paneldeltagarna jämförde med slutscenen i Sagan om ringen, där Frodo klättrar i ett rep som Sam håller. Spänningen ligger i att Frodo måste lita på att Sam inte släpper repet, men i ett dataspel skulle man fokuserat på själva repet och dess fysiska egenskaper: hur mycket vikt håller det för, brister det lite i taget eller plötsligt, hur långt är det osv. Men, menade han, algoritmerna för tillit är lika fullt möjliga att programmera som algoritmerna för repfysik. En annan paneldeltagare instämde och berättade om sin kollega som inför varje teknisk utmaning brukade säga ”dude, it’s code – we can do anything!”. I datorernas värld är allt möjligt, det är bara fantasin som sätter gränser och det är upp till oss själva om vi vill lägga spänningsmomentet i om ett rep brister eller gestalta känslorna hos personerna i repets bägge ändar.
Dude, it’s code – we can do anything! Det är ett triumfrop om den digitala revolutionens möjligheter. I det perspektivet tycks det märkligt att så mycket av internetdebatten handlar om teknikens begränsningar. Nästa gång någon påstår att det är omöjligt att blockera webbsidor, kontrollera spridning av material eller skydda sin identitet på nätet, så vet du vad du ska svara.

16

Kommentarer

 1. ”I det perspektivet tycks det märkligt att så mycket av internetdebatten handlar om teknikens begränsningar. Nästa gång någon påstår att det är omöjligt att blockera webbsidor, kontrollera spridning av material eller skydda sin identitet på nätet, så vet du vad du ska svara.”

  Per, Per, Per… Du testar då ständigt nya vinklar.

  Anledningen till att vi inte bör blockera webbsidor är för att förhandscensur är en fruktansvärt dålig idé som alla öppna och demokratiska samhällen förkastat, inte för att det är tekniskt omöjligt. Anledningen till att det inte går att kontrollera spridning av material på nätet är att det skulle kräva massiv övervakning av allas kommunikation, inte för att det är tekniskt omöjligt. Dessa saker är givetvis tekniskt möjliga att genomföra, men de är inte önskvärda eftersom de strider mot grundläggande medborgarrättsliga principer.

  Att skydda sin identitet på nätet är dock både tekniskt möjligt och önskvärt. Men du kanske menade tvärtom, att man med teknikens hjälp bör göra det omöjligt att skydda sin identitet. Du brukar ju agitera mot möjligheten att vara anonym på nätet.

 2. För en gång skull trodde jag att du skulle skriva något vettigt, men inte ens nu klarade du att hålla dig till att hålla dig ifrån dina och dina uppdragsgivares galna idéer.

  Självklart är det tekniskt möjligt att spärra sidor på internet. Självklart är det tekniskt genomförbart att avlyssna alla människors elektroniska kommunikation. Men det är inte dit vi vill.

  Det är fysiskt möjligt att bygga murar för att blockera människors tillgång till ”farliga” platser. Självklart är det fysiskt genomförbart att avlyssna och spåra alla människors kommunikation. Men det är inte dit vi vill.

  Bortsett från dig och den upphovsrättsindustri du representerar. Ni vill införa censur och avskaffa meddelarskyddet. Ni vill att operatörerna ständigt ska övervaka all trafik som sker på internet och ni vill frångå normala rättsprinciper. Det är inte så konstigt att folk inte gillar er bransch och hellre laddar ner musik och film än att köpa det. För vem vill bidra till en sådan smutsig industri?

  • Per Strömbäck

   Jag tror iofs att folk laddar ner för att de kan och inte för att straffa producenterna.

   • Visst är det så, men incitamentet att ”göra rätt för sig” blir ju knappast större när mediabranschen önskar sådana odemokratiska metoder i jakten på svenssons.

    Som jag sagt så många gånger förut, sen ni hetsade fram IPRED tycker jag det känns mer moraliskt korrekt att fildela än att köpa filmer, musik mm. Hellre begår jag ett ickebrott i stil med att gå mot rött ljus än att bidra med pengar till en bransch som har högst på sin agenda att avskaffa vårt rättssamhälle, införa censur och total övervakning.

    Men visst, fortsätt hetsa om galna lagar istället för att hitta alternativa affärsmodeller. Historien har ju verkligen visat att ni gör rätt.
    (Vilka har haft störst framgång, APB eller Spotify?)

   • Scary Devil Monastery

    Där har du till stor del fel, Per.

    Förr i tiden var det nog så att folk laddade ned för att de kunde, och inte mycket annat.

    I och med att den bransch du företräder började förespråka massövervakning, avskaffning av brevhemlighet och budbärarimmunitet så tog kastade sagda bransch en torped som träffade samtliga medborgarrättsaktivister tillika. Den grupp som börjar lobbya för lagar som hör hemma i Iran eller Nordkorea – eller gamla DDR – kommer att uppbåda åtskilliga medborgarrättsaktivister som har i rent egenintresse att sätta käppar i hjulen för den branschen med alla till buds stående medel. Det kan inkludera politiska aktivister som exempelvis Piratpartister. Och varianter liknande den stora massan samlade under synonymen ”anonymous”.

    Det har börjat framstå som klart att den moderna immaterierätten är totalt oförenlig med dagens samhälle. Vi blir inte av med rättstravestier som IPRED, insmugna antipiratklausuler i handelsavtal eller yrkanden på massövervakning understödda av miljardstark lobby förrän antingen den siste fildelaren har gått åt eller immaterierätten som den nyttjas idag har fallit.

    Den totalt oproportionerliga respons industrin har haft gentemot att folk kommunicerar fritt med varandra och därmed utbyter kopior av upphovsrättsskyddat material har orsakat att det för det första inte numera bara är slentrianmässiga fildelare som är upprörda – industrin har gjort sig till direkt fiende med stora delar av det digitala samhället.

    Som man kan se av aktioner som ”Operation Payback” så finns det miljontals personer som vill straffa industrin tillräckligt mycket för att ägna sig åt handgripliga demonstrationer. Något som hittills aldrig hänt på den tiden man bara gav sig på sneakernets, kassettband och VCR.

    Gör inga misstag här, Per. Den branschen du företräder har gjort sig fiender på samma sätt som USA bombat fram nya fiender i Afghanistan varje gång de släppt en bomb över ett bröllop. Inte konstigt.

 3. @Per: För att återknyta till diskussionen i ditt förra blogginlägg, som jag antar att du anser vara avslutad:

  På vilket sätt är Spotify beroende av IPRED? Motivera!

 4. Scary Devil Monastery

  Måste bifoga en sakt till, Per, angående de rent tekniska möjligheterna, även om vi förbigår hela spåret med katastroferna det skulle orsaka samhället.

  Den tekniska utvecklingen är idag mycket snabbare och ökar i utvecklingshastighet kontinuerligt inom open source-rörelsen. Vilket i sig innebär att även om du hittar en teknisk ”lösning” applicerbar mot fildelning så är motmedlet ofta uppfunnet innan din lösning ens nått tidig beta.

  Som aktiv i spelbranschen borde du kunna luta dig mot din branschs erfarenhet av DRM. Du kommer nog redan att ha upptäckt att kopieringsskyddet, dyrt bekostat och löpande utvecklat, redan knäckts innan de nyare spelen ens nått marknaden.
  När det gäller fildelning hittar du idag exempelvis stealthnet. Usenet existerar fortfarande sedan trettio år. Kryptering av kommunikation når kontinuerligt nya höjder med först gamla PPTP och Ipsec, numera SSTP och OpenVPN som tronarvingar som protokoll tillgängliga för varje enskild människa.

  Allt eftersom open source-rörelsen lagt end mer tid på användarvänlighet så är i dag exempelvis otroligt avancerade monster i stil med stealthnet lika enkla att installera och köra igång som ett nyttoprogram till Mac eller Windows.

  Jo, Per. Teknologi kan åstadkomma mirakel. på båda sidor. Men en av de sidor evolverar långt snabbare än den andra och då kommer vi faktiskt fram till att det blir omöjligt att stoppa fildelningen så länge som gemene man faktiskt får hantera programmering och persondatorer.
  Intellektuellt sett, ett riktigt bottennapp, Per.

 5. ..just a reminder, ang Pontén och Werner i morgonekot;
  .skall man skratta eller gråta
  ”I Frankrike har aktiviteterna för att få stopp på den illegala fildelningen intensifierats. Varje dag skickas ca 25 000 varningsmeddelanden ut till misstänkta internetanvändare genom deras operatörer. Målet är att inom de närmaste veckorna öka takten så att man i genomsnitt skickar ut 150 000 varningar per dag. Enligt den nya lagstiftningen i Frankrike är operatörer tvingade att skicka ut varningsmeddelandena, annars väntar böter på 1 500 euro per IP-adress. Samtidigt vill den franska regeringen uppmuntra legalt nedladdande genom att subventionera nedladdningen av musik. En miljon ”nedladdningskort” kommer att subventioneras varje år och skickas ut till användare i åldern 12 – 25 som sedan kan använda korten för att ladda ned musik på legala musiktjänster. Staten går in och betalar hälften av kortet och användaren får betala resten. Satsningen beräknas kosta staten ca 25 miljoner euro.”
  saxat från IFPI´s hemsida

 6. ”Since the beginning of time, man has yearned to destroy the sun. I shall do the next best thing: block it out”. – Den store visionären Mr Burns i The Simpsons när han vill blockera solen för att kunna sälja mer el från sitt kärnkraftsverk.

 7. Jasså, nu försvann alla kritiska inlägg till notisen om frukostseminariet. Så passande.

  • Ja, tragiskt och nästan lite stötande. Och Per som påstår sig eftersträva en öppen debatt 🙂

   • Scary Devil Monastery

    Nu skall vi inte vara för elaka. Per får betalt för att lyfta en åsikt, och driva den i samhället. Det blir i hans rätt utsatta läge inte direkt lätt eftersom han faktiskt har försvinnande få möjligheter att sanningsenligt hävda det han måste stå för.

    Nu kan man hävda att hans argument ofta innehåller tendenser till halmgubbar och ohederliga eller irrelevanta resonemang, men han kämpar ändå med förhållandevis blanka vapen i det här forumet.

    Poängen är att han har ett jobb – att sälja en åsikt – och i det jobbet blir han nödd och tvungen att följa arbetets riktlinjer. Hans striktaste kriterium torde vara att fullfölja sin arbetsplikt. Precis som vi antar att i kampen mellan immaterierätt och medborgarrätt, vi får godta att immaterierätten inte kan accepteras om den medför som resultat inskränkningar i medborgarrätt. Och helt enkelt acceptera att det innebär att det kan innebär att vissa etablerade samhällsfenomen kan få oönskade men ofrånkomliga konsekvenser.

    Grovt förenklat får vi köpa att medborgarrätten och rättspraxis innebär att inte alla brottslingar åker fast. Det priset har vi alltid betalat. Och ansett att det varit värt kostnaden.
    Per’s jobb är att övertyga oss annorlunda. Jag har en känsla av att även han inte är helt glad för var de resonemang han tvingas ta i bruk leder honom, men vad har han för val, annat än att söka sig till annan arbetsplats?

 8. […] Strömbäck vill låsa in kultur, begränsa internet och får betalt för det. Fast ibland så skriver han faktiskt bra saker, som vore riktigt bra om han faktisk tänkte steget längre: Dude, it’s code – we can do […]

 9. Per, jag tror du menade: ”Nästa gång någon påstår att det är möjligt att blockera webbsidor, kontrollera spridning av material” etc.

  Dude, it exists. We can copy it.

 10. Inte ens kod har oändliga möjligheter. Bara för att en slumpmässig programmerare(möjligtvis väldigt duktig) har sagt det så betyder inte att det är sant i alla fall.

Kommentera artikeln