Man fälld för piratstreaming

En 32-årig man fälldes under onsdagen för upphovsrättsbrott av Hudiksvalls tingsrätt, rapporterar DN.se. Mannen stod åtalad för att under hösten 2007 ha länkat till Canal Plus webbsändningar av två ishockeymatcher. Fallet kan bli prejudicerande.

Jag är nöjd med domen så tillvida att den säger vad jag trott att den skulle säga. Rätten har accepterat mitt resonemang om att sändningen är att betrakta som ett verk och om att länkningen är ett tillgängliggörande i upphovsrättslagens mening, säger Henrik Rasmusson, specialåklagare för upphovsrättsbrott, till DN.se.

Länkningarna var inte skyddade med exempelvis personlig inloggning, men detta uppges inte ha spelat någon juridisk roll. Det är tillgängliggörandet, själva länkningen, som är central i sammanhanget.

Mannen dömdes av tingsrätten till att betala 70 dagsböter à 50 kronor. Därtill ska han betala 11.780 kronor i skadestånd till Canal Plus, uppger DN.se.