Axhamn svarar

Ingen har väl missat Johan Axhamns rapport om ansvar för mellanhänder? Axhamn skrev på SvD Opinion i tisdags i samband med att rapporten lanserades och på onsdagen framförde Piratpartiets partiledare och vice de förväntade invändningarna om att Axhamn vill avskaffa budbärarimmuniteten, censurera enskilda, förstöra internet och – kanske inte lika väntat– hänga ut homosexuella i diktaturer. Hade de fått mer (digitalt) spaltutrymme är frågan om inte Axhamn fått klä skott för finanskrisen, växthuseffekten och 11 september-attackerna också. Idag svarar Johan Axhamn själv:
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/falkvinge-och-troberg-undviker-sakfragorna_5700589.svd
Själv tycker jag det är lite märkligt att det är just Piratpartiet som kritiserar rapporten offentligt, den innehåller nämligen inget om pirater. Däremot föreslås ändrade regler för internetleverantör och utvidgat uppdrag för Post- och telestyrelsen (PTS). Men piratrörelsen har förvisso en lång tradition av att agera ideologisk stödtrupp åt telekomindustrins intressen. Piraternas naivitetet i maktanalysen kan bara mäta sig med deras blindhet för samhällsperspektivet på internetfrågorna.

7

Kommentarer

 1. Per,..man tramparinte på en miljon människor.

 2. Scary Devil Monastery

  Ok, Per….nu börjar vi se exempel på riktigt låg nivå av retorik.

  1) Axhamn’s resonemang förutsätter att budbärarimmuniteten avskaffas. Det är så att säga ett oundvikligt krav givet hans egna formuleringarna.

  2) Hans ”uppsiktsplikt” innebär de fakto att internetleverantören blir nödd och tvungen att i sina egna nätverk övervaka och avlyssna sina kunder.

  3) Att han framhäver att denna teknik redan används kan bara tolkas som att han inte har en susning om skillnaden mellan traffic management baserat på protokoll och traffic shaping, baserat på innehåll. Det är rent vansinne att jämföra trafiktolkning baserat på lager ett till tre med ”deep packet inspection” som avläser rå information ända ned till lager 7. Och DPI är enda sättet att göra just den analys som Axhamn förordar.

  Närmast att exemplifiera med en person som på inga sätt kan förstå skillnaden mellan trafiksignaler som agerar i enlighet med trafikflödet och trafiksignaler som agerar baserat på vad bilisten har i bilen. Eller skillnaden mellan en kursiv översyn och att tvingas böja sig fram för mer påträngande kroppshåleundersökning.

  Det är inte alls förvånansvärt att PP agerar hårt på ett uttalande som för myndig medborgare innebär att man kommer tvingas riva upp budbärarimmuniteten och brevhemligheten totalt.

  Och nej, Axhamn får stå kritik för exakt det han hävdar – ett förslag att avskaffa regelrätt rättssäkerhet till förmån för skendomstol i privat ägo, och ett förslag att påhänga leverantörer av infrastruktur fullt ansvar för vad tredje part använder deras nät till.
  Rent tekniskt är det inte möjligt att massövervaka alla bara litet grann. Att Axhamn låter påskina det i sitt arbete betyder bara rakt av att han medvetet eller ej far med osanning i frågan. Vilket gör resten av hans retorik angående undersökningen suspekt.

  Givet de faktafel han baserar sitt arbete på blir själva studien inte respektingivande. Han vore i detta fall betjänt av att lägga en grundkurs eller två i systemvetenskap till sina juridiska studier.

 3. Tvärsom Per, Piraterna har full koll på samhällsperspektivet och de långtgående aspekterna av de förslag och lagar som läggs fram. Dessutom när man ser på på samspelet mellan olika lagar och förslag så målar det en skrämmande bild. Jag utmanar dig att faktiskt kolla på alla integritetskränkande lagar och tillsammans med Axhamns rapport ta det steget längre och tänka dig ”hur skulle jag göra om jag inte var en så god person utan fullständigt skrupellös utan ansvar” för det är där som politikerna befinner sig. Om du vill framstå som neutral i dessa frågor så skriver du en bloggpost om detta.

 4. Men vad fan. Och du blir upprörd över ”personangrepp”?

 5. Det blir tydligare för var dag som går att denna sida är allt annat än ett ”forum för digitala samhällsfrågor”. När du i ett helt inlägg bara totalt spyr galla utan att ens fundera över vilka signaler det sänder är saken så uppenbar att det nästan blir sorgligt.

  Visserligen har mitt hopp om att du kanske någonstans vill hålla en bred och öppen diskussion faktiskt aldrig varit särskilt stort, men nu är det i alla fall helt uppenbart att du bara är mediamaffians förlängda arm.

 6. Jag tror att Per är lite besviken eftersom hela lanseringen av Axhams rapport gått käpprätt åt h-vete sett ur upphovsrättsindustrins perspektiv. Istället för att väcka sympati och positiva reaktioner har den sågats fullständigt. Ingen vill veta av den, vilket inte är så roligt för en lobbyist som jobbat så hårt, förstås.

Kommentera artikeln