Framtiden är nu

År 2040 var det rätta svaret på gårdagens svåra gåta om antologin Framtiden är nu. Anders Bersten vann boken, han högg snabbt och jag misstänker att det var Facebook som gjorde honom så snabb. Om du inte redan gjort det, klicka Like på Netopia så får du alla nya inlägg i din Facebook-feed och kan tävla med Anders om vem som är snabbast.
Boken Framtiden är nu bör intressera fler av Netopias läsare. Nicklas Lundblad (Googles globala chefslobbyist) skriver mycket läsvärt om internaliserad och externaliserad kunskap, den gamla kunskapssynen från t ex den traditionella skolan är alltså internalistisk, medan internet ger bättre förutsättningar för en externalistisk kunskapssyn där skicklighet i själva sökandet är viktigare än utantillkunskaper. Lundblad tar miniräknaren som klassiskt exempel på dessa bägge synsätt och menar att externaliserad kunskap kommer att bli allt viktigare fram till år 2040. Jag hade gärna läst Lundblad problematisera begreppet kunskap – vad ska räknas som kunskap? Fakta? Förståelse? Analys? Vilka krav på sanning kan man ha? Ett intressant fenomen, som jag bloggat om tidigare, är ju tendensen till informationsnihilism på nätet, där experter misstros och alla information är lika mycket värd oavsett sanningshalt (därav diskussionen om att vaccin orsakar autism, för att ta ett annat numera klassiskt exempel). Vad innebär det för den externaliserade kunskapen?
Netopia-bekante Anders Rydell skriver i sitt kapitel om polariseringen mellan mastodontkultur och amatörkultur, där medelklassens finkultur kommer i kläm. Han menar att även om det blir många fler kanaler så är det ett fåtal aktörer som kan dominera i bruset. Jag tänker på när jag jobbade på skivbolag på nittiotalet och en kollega skulle skriva marknadsplan för Rolling Stones (apropå mastodontkultur!). Hon skulle ange exakt vilka butiker vi skulle köpa skyltfönster-exponering för Stones-skivan i, tala om att dominera en stor mängd små kanaler… En annan Netopia-bekant är Daniel Johansson, som i sitt kapitel beskriver hur ”The Internet of Things” leder till en förstärkt impulsekonomi för oss konsumenter. Bara för att nämna några, totalt 33 kapitel. Läs boken!

0

Kommentarer

Kommentera artikeln