Teknoreligion och gott nytt 2011

Bara timmar kvar av 2010 och Netopia vill önska gott nytt år. Om du redan hunnit kyla champagne, klyva hummern och åla dig ner i den lilla svarta, så passa på att läsa en årets bästa bokrecensioner innan gästerna ringer på (oklart dock om den är ett vinnande samtalsämne till Grevinnan och betjänten…). Det är evolutionsforskaren Jerry A Coyne som recenserar Kevin Kellys What Technology Wants i New York Times. Kevin Kelly är nog bekant för de flesta Netopia-läsare, han var tidskriften Wireds första redaktör och är en verklig ”thought leader” i Silicon Valley. Hans post Eight Things Better than Free är en bloggklassiker som tål att läsas om och om igen som fond och guide till diskussionen om innehåll på nätet. Kelly använder begreppet ”The Technium” som ett slags teknikens väsen, närmast en andlig dimension och nu utvecklar han alltså detta i en bok. New York Times snilledrag är att man låter en biolog recensera en bok om teknik. Coyne kritiserar Kellys idé om teknikutvecklingen som närmast driven av ett högre väsen och texten ekar av Jaron Laniers kritik mot de religiösa aspekterna av kiseldalens teknikdeterminism, kristendomsbesläktade tankar om att världen styrs av en högre vilja, frälsning och rentav uppståndelse. Min tanke far till ett par dataspel, dels klassikern Civilization som betytt mer för mig än något annat spel (Championship Manager 4 möjligen undantaget…) men som trots att det trollbundit mig otaliga nätter alltid gett mig en känsla av besvikelse. Civilizations idé är att man leder ett folk genom historiens utveckling, från primitivt stamsamhälle till rymdålder där tekniska framsteg är nyckeln till utveckling (från plogen till kompassen till kompositmaterial…). Men utvecklingen är alltid given! Det enda som kan skilja är ordningen på upptäckterna, det finns inga alternativa tekniker, inga hemligheter. Det är förstås en medveten bildningstanke hos upphovsmannen Sid Meier, men jag har aldrig slutat fantisera om vad mysticism, steampunk eller biologiska maskiner hade kunnat göra med Civilization-sagan. Kelly och Meier tycks dela den deterministiska tekniksynen.
Coyne skäller Kelly för kreationist, vilket för mig till den andra spelreferensen: Spore. Det blev aldrig riktigt den succé som skaparen Will Wright (själv en ikon i dataspelsvärlden med spel som SimCity och The Sims) hade hoppats. Anslaget är om möjligt ännu mer episkt än Civ: styr en livsform från bakteriestadiet till herravälde över universum (ja, man kan förinta planeter). Wright har alltid uppträtt som fanbärare för liberala värderingar (Sims tillåter exempelvis homoadoptioner), men i en ovanlig artikel om spel på Aftonbladet Kultur avslöjar spelkritikern Kristofer Ahlström honom som evolutionsförnekare: spelaren är i Spore den högre makt som håller sin allsmäktiga hand över evolutionen, intelligent design är den term som ska förena evolutionslära med gudstro. Även på den punkten finns alltså en oväntad länk till Kelly.
Silicon Valleys viktigaste profet sätter ord på det vi redan hade på känn: tekniken är överordnad människan. Men låt för all del inte den tanken grumla festskålen, offra istället en hummerklo åt The Technium och låt oss tvivla vidare 2011.
Gott slut. Och gott nytt år!

2

Kommentarer

 1. Intressant att du väljer att lyfta fram Kelly, Per. Han säger ju så otroligt tydligt och klart det som upphovsrättsindustrin vägrar förstå:


  Yet the previous round of wealth in this economy was built on selling precious copies, so the free flow of free copies tends to undermine the established order. If reproductions of our best efforts are free, how can we keep going? To put it simply, how does one make money selling free copies?

  When copies are super abundant, they become worthless.
  When copies are super abundant, stuff which can’t be copied becomes scarce and valuable.

  Att tjäna pengar på exemplarframställning är dödsdömt, men Kelly ger alternativen. Lyssna noga på Kelly Per, och uppmana dina uppdragsgivare att göra detsamma!

  Då kanske vi kan slippa den otäcka utvecklingen med alltmer övervakning, censurering och repression som upphovsindustrin driver fram för att de vägrar släppa taget om en omöjlig affärsmodell.

 2. För övrigt håller jag med: det finns ingen teknikdeterminism. Det som finns dock, är människors vilja att kommunicera med varandra. Denna vilja är en grundläggande del av den mänskliga naturen, en nödvändig och fantastisk aspekt av att vara människa. Det är inte tekniken som driver på utvecklingen, det är människors strävan efter att utbyta erfarenheter, upplevelser och tankar. Och det är också denna grundläggande mänskliga natur som uppvhosrättsindustrin försöker bekämpa genom att kontrollera hur människor kommunicerar med varandra. Saken är dock den att ingenting mindre än att stänga av hela Internet kommer att fungera. Människor kommer alltid att hitta vägar runt övervakningen, runt censuren, runt repressionen.

  Det har ingenting med ”teknikdeterminism” att göra.

Kommentera artikeln