Hatt med fel fokus på agendan i EU-parlamentet

IT-minister Anna-Karin Hatt presenterade idag sin plan för Sveriges digitala agenda vid ett anförande i EU-parlamentet. Märkligt nog tillsammans med Voddler och olyckligtvis med en retorik som förstärker motsättningar mellan innehållsproducenter och teleoperatörer. EU:s digitala agenda syftar till att skapa en inre marknad för digitala tjänster, men där fungerande rättigheter är en grundförutsättning för tillväxt och utveckling (se t ex EU-kommissionären Michel Barniers tal på Midem om hur de kreativa näringarna är avgörande för Europas konkurrenskraft). Hatts tal präglas snarare av synen att upphovsrätten är ett hinder för utvecklingen, men den uppfattningen är ett steg bakåt.

Den fysiska distributionen (i det här fallet CD-skivor) är på tillbakagång i o m digitaliseringen, det är okontroversiellt. Men de digitala innehållstjänsterna drabbas likväl av olaglig konkurrens (ingen är idag lönsam) och det är den svåra utmaningen för en livskraftig digital marknad. Tvärtemot vad Anna-Karin Hatt uttrycker omfamnar innehållsbranscherna tekniken och utvecklar ständigt den digitala distributionen (skivbolagen är delägare i Spotify!). Det finns ett stort utbud av lagliga alternativ, vilket inte minst Netopias rapport om innehållstjänsterna visar. (Den kommer för övrigt i ny version senare i vår).

IT-ministern har ansvar för Sveriges digitala infrastruktur. Det skulle vara mer konstruktivt om hon ställde krav på teleoperatörerna att agera mot olaglig konkurrens och att leva upp till konkurrensneutraliteten mellan deras egna och andras tjänster– oavsett om det gäller innehållsdistribution eller det aktuella exemplet med IP-telefoni i mobilnäten.

Jag trodde nog att den svenska digitala agendan mest skulle handla om sånt som alla kan samsas om (IT i vården, bredband på landet, digitalt innanförskap osv) men undvika de svåra frågorna om rättigheter, demokrati, integritet osv. På det sättet är det glädjande om agendan även kan beröra det kontroversiella. Men retoriken om skivbolagens misstag är överspelad och knappt ens populistisk, eftersom  väljarna inte längre belönar såna idéer. Det som ändå ger hopp är att Sveriges digitala politik kan bli så mycket bättre.

17

Kommentarer

 1. Skivbolagens misstag är knappast över. Mediamaffian fortsätter att betrakta alla fildelare som fiender som ska bekämpas med alla medel tillgängliga. Så länge upphovsrättsindustrin har den synen finns det inget fel i att säga att ni motverkar utvecklingen.

  Men visst borde hon sagt en del om nätneutralitet och integritet, men det senare har väl regeringen lite svårt med efter FRA-lagen och datalagringsdirektivet.

 2. ”Tvärtemot vad Anna-Karin Hatt uttrycker omfamnar innehållsbranscherna tekniken och utvecklar ständigt den digitala distributionen ”

  Då undrar jag igen, var är alla tjänsterna? Först hävdar du att innehållsbranscherna lägger hundra-/tusentals gånger större summor på tjänsteutveckling än på lobbying, sen att man måste stoppa piratdistributionen innan man vågar satsa pengar på tjänsteutveckling, nu igen att man omfamnar tekniken. Which is it?

 3. Per, jag vill focusera på de ”närstående rättigheterna”, har jag förstått dig rätt att; utan dessa kommer inte någon vilja investera i framtiden?
  ..som sagt Rasmus Fleischer har tittat på ex IFPI, som är helt beroende av de ”närstående rättigheterna” (här kan väl ngn korrigera mig om jag har fel)
  http://copyriot.se/2008/10/28/ifpi-drommer-pa-75-arsdagen-om-en-ny-korporativism/

 4. Om nu innehållsbranschen satsar så stort, varför finns fortfarande inget alternativ som slår Pirate Bay med avseende på kvalitet och tillgänglighet? Det har faktiskt gått 12 år sedan Napster dök upp och 9 år sedan TPB kom. Mycket finns redan klart på nätet och det handlar bara om att industrin ska möta kundernas efterfrågan på rätt kvalitet för rätt pris. Är det verkligen så svårt?

  Kom inte med argumentet att det inte går att konkurrera med gratis för det är inte vad det handlar om. Herregud, mp3 är ju SÄMRE än orginal CD-ljud!

 5. Scary Devil Monastery

  ”Men de digitala innehållstjänsterna drabbas likväl av olaglig konkurrens (ingen är idag lönsam)”

  Ett par korrektioner, Per.

  Mig veterligen är både Spotify, Steam, och iTunes extremt lönsamma vilket får mig att undra vilka kriterier du sätter upp för en ”digital innehållstjänst”. Ingen av de ovan nämnda tjänsterna klagar heller över konkurrensen från icke-kommersiell fildelning. Var tusan trollar du fram problemen?

  För det andra, vad gäller neutraliteten i infrastruktur så kommer vi – åter igen tillbaka till att det inte finns ett rättssäkert sätt för en bredbandsleverantör att agera på kundernas trafik på. Anser du att det vore berättigat att exempelvis skicka varningar eller hota en kund med avstängning om man på förhand vet att den anmälan som görs har en stor chans att vara falsk? Något man – än en gång – bara kommer åt om man börjar behandla samtliga kunder som om det rörde sig om ett intranät (inte ens i teorin görbart eller praktiskt).

  • Även Apples Appstore är väl en innehållstjänst som går med extremt mycket vinst.

   Nej, testa att starta en innehållstjänst för film som är likvärdig eller bättre än fildelning (liksom Spotify gjorde för musik) och se om det fortfarande ”krävs” hårdare tag mot fildelningen. Och nej, Voddler är inget alternativ i dagsläget.

 6. Anar man en viss frustration över att politikerna börjat inse att det inte duger att hela tiden hörsamma upphovsrättslobbyn ständiga krav på allt mer censur, övervakning och repression?

  ”Märkligt nog tillsammans med Voddler och olyckligtvis med en retorik som förstärker motsättningar mellan innehållsproducenter och teleoperatörer.”

  Så du menar att din retorik minskar motsättningarna mellan innehållsproducenter och teleoperatörer? Det finns ingen motsättning utöver den som upphovsrättslobbyn försöker skapa genom sitt bisarra snack om ”operatörsansvar”.

  Kan du inte bara släppa hela din censur/övervakning/repressions-agenda en gång för alla? Kan du inte se att det inte är en framkomlig väg att försöka tvinga fram lagstiftning som gör ISP:er ansvarig för sina kunders trafik? För att inte tala om hur extremt icke önskvärt det är med tanke på implikationerna för grundläggande medborgerliga rättigheter?

  Jag uppskattade verkligen ditt inlägg från konferensen du var på eftersom det var det första inlägget på Netopia som andades någon slags önskan om att skapa vettiga lösningar. Diskussionen till det inlägget var också väldigt konstruktiv med mycket förslag om hur man exempelvis kan anpassa URL för att främja innovation och skapande i den nya tiden som så mycket definieras av Internet.

 7. Per skrev: EU:s digitala agenda syftar till att skapa en inre marknad för digitala tjänster, men där fungerande rättigheter är en grundförutsättning för tillväxt och utveckling
  Har Per – några oberoende undersökningar som kan stödja hans uppfattning att den sk illegala fildelningen hindrar tillväxten och/eller utvecklingen? – Om inte – så handlar det bara om Per’s egna spekulationer som inte är värde att skvatt

  Per skrev: Men de digitala innehållstjänsterna drabbas likväl av olaglig konkurrens (ingen är idag lönsam) och det är den svåra utmaningen för en livskraftig digital marknad

  Återigen – Har Per – några oberoende undersökningar som kan stödja hans uppfattning att dem sk ”legala innehållstjänsterna” inte är lönsamma eller utgår han ifrån lobbyorganisationernas egena uppgifter som alltid har visat sig vara rena lögner?

  Per glömmer också gärna att berätta att branschen har haft 10 år på sig – men hellre jagat fildelare – försökt att stänga bittorrent sajter – lobbat för strängare (och odemokratiska) lagar som enbart stödjer deras intressen samt nu försöker göra Internetoperatörerna ansvariga för sina misslyckanden och förvandla dem till deras handgångna hantlangare.

  Per skrev: IT-ministern har ansvar för Sveriges digitala infrastruktur. Det skulle vara mer konstruktivt om hon ställde krav på teleoperatörerna att agera mot olaglig konkurrens och att leva upp till konkurrensneutraliteten mellan deras egna och andras tjänster– oavsett om det gäller innehållsdistribution eller det aktuella exemplet med IP-telefoni i mobilnäten.

  Låt oss vara klara – detta är inte Pers egen uppfattning – Han sprider bara lobbyorganisationernas propaganda – Allt sedan alla andra åtgärder mot den sk illegala fildelningen har misslyckats – så klamrar branschen sig fast vid sista stråhalmen – nu skall Internetoperatörerna klarar biffen – yeah right!!

  Som sagt – puppet on a string för i huvudsak den Amerikanska musik- och filmmaffian – När skall Per börja bry – i alla fal lite – om alla sina fildelande svenska landsmän – istället för att enögd fungera som något slags språkrör för maffian? – Har Per då aldrig någon kritik på branschen?

 8. […] senaste veckorna har jag vid ett par tillfällen kommenterat ett märkligt tal som IT-minister Anna-Karin Hatt höll i Bryssel. Jag tycker att hon […]

Kommentera artikeln