Telebolag sätter sig över lagen

Bahnhofs Jon Karlung förklarar idag för P3 Nyheter hur de planerar att kringgå den kommande lagen om datalagring. Ja, ni läste rätt, ett företag som erbjuder tjänster till den svenska allmänheten förklarar utan förbehåll att de struntar i lagen. Jag vet inte hur det ser ut med samhällskunskapen, men demokratin bygger på respekt för gemensamt fattade beslut. Man kan ogilla en lag, man kan argumentera emot den, man kan föreslå att den ändras, man debattera, demonstrera, kritisera. Det är liksom själva idén med yttrandefrihet och demokrati. Men att aktivt utveckla tekniska kryphål som har till enda syfte att kringgå en lag, det är ett hån mot demokratin. Tyvärr är inte det här ett enskilt exempel, teleoperatörerna visar gång på gång att de anser sig stå över lagar och domstolar. Jag har tidigare skrivit om hur Comhem http://www.netopia.se/2011/01/19/telekombolagen-avslojar-att-allt-de-sa-var-ljug/ på sin hemsida förklarar att de kommer att ignorera Ipred-lagen och överklaga domstolsbeslut. Barnporrfiltret är ett annat exempel, just den typen av brott är så PR-mässigt problematiska för bolagen att man väljer att agera. Det är i praktiken inte riksdagen som beslutar om lagarna på internet. Det är telebolagen. Så här kan vi inte ha det. Hög tid för PTS och IT-ministern att ta telebolagen i örat och förklara att lagen gäller även dem.

50

Kommentarer

 1. ”Det är telebolagen. Så här kan vi inte ha det. ”

  Nej, mediamaffian du representerar vill att det är ni som ska stifta lagarna på internet.

  Jag tycker det är perfekt med civil olydnad när det gäller lagförslag som så allvarligt strider mot våra grundläggande rättigheter som att man är oskyldig tills motsatsen bevisats mm.

 2. Bahnhof kommer givetvis att följa alla lagar! De bara tillhandahåller en teknisk lösning som kommer att göra implementeringen av Datalagringsdirektivet verkningslös. Det kan för övrigt vem som helst göra genom att ansluta till nätet via en VPN-tunnel! Betyder det alla som krypterar sin trafik är ett hot mot demokratin? Nej det innebär precis motsatsen, eftersom rätten att kommunicera utan att övervakas och rätten att vara anonym är absolut grundläggande för en demokrati. Se bara vad som händer i Egypten just nu. Utvecklingen drivs av möjligheten att kommunicera fritt, en möjlighet som regimen till varje pris försöker förhindra.

  Jag har sagt det tidigare, enda sättet att få massövervakningen av människor kommunikation att fungera är att förbjuda kryptering och rätten att vara anonym. Så enkelt är det. Menar du allvar med att censur, övervakning och repression är vad som krävs för att inte alla artister ska hamna på fattighuset, ja då är det konsekvensen du måste dra, Per. Är du villig att fortsätta kämpa för att vi ska avskaffa även dessa grundstenar för ett öppet, fritt och demokratiskt samhälle. För att förhindra att privatpersoner delar med sig av kultur till varandra!

  För övrigt vill jag uppmana alla att komma till Journalistförbundets demonstration mot Datalagringsdirektivet på mynttorget imorgon (27/1) kl 09:00.

  Övervakningshysterin måste få ett slut!

  • Per Strömbäck

   Det är utmärkt att demonstrera mot lagar, men det är inte okej att bryta mot dem. I övrigt vet du mycket väl att jag inte accepterar dina jämförelser.

   • Är det aldrig okej att bryta mot en lag? Hur galen lagen än är? Jag delar inte din uppfattning där.

    Dessutom, det handlar om att tillhandahålla en VPN-tjänst. Det är inte att bryta mot lagen, snarare visar det tydligt på hur absurd lagen är – de som har något att dölja kan göra det hur enkelt som helst, men alla svenssons som inte har kunskapen drabbas av övervakningen.

    Det är lagen det är fel på, inte Bahnhof.

   • Det är (fortfarande) fullt lagligt att kryptera sin kommunikation och att använda VPN. Att Bahnhof tillhandahåller en laglig tjänst som kunderna efterfrågar är ju bara logiskt. Det är ju också jättebra att det inte endast ska vara ”teknikproffs” som har möjligheten och kunskapen att kommunicera oövervakat. Som du brukar säga Per, internet angår oss alla!

   • ”Det är utmärkt att demonstrera mot lagar, men det är inte okej att bryta mot dem.”

    Om Bahnhof bryter mot lagen kommer de att bli åtalade och straffade för det! Självklart kommer Bahnhof inte att bryta mot någon lag.

    Däremot kommer de att demonstrera mot lagen genom att på teknisk väg göra den verkningslös. Du tycker ju det är okej att demonstrera mot lagar, så vad är problemet?

   • Scary Devil Monastery

    Nu får du ge dig, Per.

    1) Om Carlung bryter mot lagen så gå till polisen. Eller skall jag göra det och anmäla ditt förtal å hans vägnar i stället kanske?

    2) Datalagringsdirektivet är till för att lagra trafikdata från varje medborgare i Sverige. Och det är inte och har aldrig varit olagligt att tala tyst, viska, eller i övrigt kommunicera så att staten inte kan höra eller förstå vad du säger!
    Faktum är att det är något klart galet innanför pannbenet hos varje människa som anser det vara FEL att försöka värna sitt privatliv. Att en telekomoperatör vill erbjuda sina kunder den möjligheten innebär enbart och allena att den telekomoperatören LYDER och hörsammar den uppgift som Svensk grundlag och budbärarimmuniteten ALLTID har ställt som strikta KRAV på hur en kommunikationsförmedlare har att FÖRVALTA SIN UPPGIFT!

    Så, Per. Jag tror vi får kräva en snabb redigering av ditt ovanstående osannolikt unkna påstående. Lågt. Ovanligt sunkigt skrivet.

   • Med det resonemanget så var det inte heller okej att Rosa Parks bröt mot lagen när hon vägrade lämna sin plats på bussen till en vit man. ..

 3. Jag kör en typ av VPN-tjänst hemma på min PC. Den heter TOR (The Onion Router). Den gör det omöjligt för myndigheter att spåra vilka IP-adresser som kommunicerar med vem, inklusive personer i Sverige, Tunisien, Egypten, Iran, och andra ställen, där myndigheterna önskar att övervaka sin befolkning och dets kommunikation.

  Önskar du Per Strömbäck, att det skall vara förbjudet för mig att utbjuda en sådan tjänst? Önskar du att förbjuda Bahnhof att göra det?

 4. Förklara vad Bahnhof gör som sätter sig över lagen? Eller vill du påstå att VPN är olagligt på något sätt. VPN som tusentals svenska bolag använder.
  Hmm,…

 5. För övrigt så visar Pers engagemang tydligt att Datalagringsdirektivet inte alls handlar om att sätta fast terrorister och pedofiler. Lagen handlar om att sätta fast människor som delar med sig av kultur med varandra! (Eller snarare så handlar Datalagringsdirektivet tillsammans med de lagar som kommer att komma ut som en följd av Polismetodutredningen om det. Då kommer Polisen nämligen att ha rätt att begära ut uppgifter för brott som bara har böter på straffskalan, inte som idag brott som kan ge minst två års fängelse. En övervakningsapparat utan dess like byggs upp och källskyddet avskaffas. För vad? För att beivra fildelning. Ridå!)

 6. Men Per, ”I övrigt vet du mycket väl att jag inte accepterar dina jämförelser. ” Vilka jämförelser är relevanta i dina ögon?

  Jag tycker det är bra att du håller en saklig ton och nivå i debatten men det ”vi” tekniknördar försöker belysa är att det inte finns ngn gyllene teknisk lösning på ”dina” problem. Tekniken är svart/vit i detta fall precis som Martin och andra skriver. Vi måste förlita oss på andra mekanismer för att lösa ”dina” problem.

  Vad vill du se för tekniska lösningar? Det känns inte som om vi kan komma vidare utan få en klarare bild av dina önskemål…

  • ”Vad vill du se för tekniska lösningar? Det känns inte som om vi kan komma vidare utan få en klarare bild av dina önskemål… ”

   Good luck… Jag har ställt den frågan 52 gånger (!) utan att få något svar från Per.

 7. Per, det går inte att göra en teknik förbjuden. Polisscanners, radarvarnare, kamerabländare, tv-innehav utan licens, gå mot röd gubbe, köra för fort, köra mot rött, cykla onykter, röka i en offentlig lokal, ja och mycket mer är olagligt och förbjudet, men sker lik förbannat ändå.

  Det går dock inte att förbjuda VPN, då teknologin automaitskt anpassar sig, och informationen enkelt kan hittas i länder som inte har fåntrattar som styr.

  Det handlar inte om att någon lag bryts ens, för de datalagrar trots allt allting fram till VPN-kopplingen. Förbjuds det eller det kommer krav på att VPN och kryptering inte får finnas, då flyttar tjänsterna utomlands, och pang är det tillbaka igen, förutom att också kundernas pengar flyttar utomlands.
  Ask tycker att det är att ”smita”. Du tycker det är ett klart lagbrott. Ingen som kan tänka kan hålla med er. Er logik brister. Tänker du aldrig på följderna av dina egna förslag, och de förslag du applåderar? Vanligtvis har jag varit med om att medieindustrin har skygglappar på sig, men detta är ett fall då både du och Ask har skygglapparna rakt framför ögonen.

 8. redaktör Strömbäck
  Den här postningen är det andra lågvattenmärket på kort tid från dig. Det började med att du kritiserade vår biståndsminister Gunilla Carlsson, för att hon ser ”nätaktivisterna som de nya demokratikämparna”, det är ju de vi bevittnar world wide just nu och nu anklagar du Jon Karlung för att medvetet bryta mot lagen, däremellan klankar du ner vår nya infrastrukturminister Hatt för regeringens internetpolitik. Är det här ett uttryck för paranoja ,du och de dina tycks se fiender överallt.
  Per ta ett samtal med dina uppdragsgivare, det är dags att omgruppera styrkorna och tänka i nya banor.

 9. Erik Gertkvist

  Bahnhof följer lagen på exakt samma sätt som de restauranger vilka bara serverar take away, och därmed betalar 6% moms istället för 25% moms.

  Fullständigt i enlighet med lagens föreskrifter. Beklagar, Per Strömbäck. You get what you pay for, så var generösare nästa gång.

  Bah! Jag tycker mig höra gårdagen ropa något i fjärran.

 10. ”men demokratin bygger på respekt för gemensamt fattade beslut.”
  Mig veterligen så har den svenska (eller för den delen den europeiska) allmänheten tillfrågats om datalagringsdirektivets utformande eller införande.
  Dessutom så är dld föremål för debatt i övriga europa och eu-kommissionen verkar ha tagit till sig viss kritik och ska genomföra en översyn, men den svenska regeringen verkar följa mantrat ”terrorister, pedofiler och grova brott. Ni som är emot har missförstått!”.

  Och vad jag kan se så pekar bara det Bahnhof gör på en rejäl miss av de som skrev lagförslaget; om ett IP-nummer är kopplat till låt säga tiotusen fysiska användare så är lagringen helt verkningslös. Och det pekar bara på något vi kritiker många gånger har påpekat; denna tekniken används redan av de man vill komma åt. De enda som kommer ”drabbas” av dld är vanliga medelsvensson!
  Men visst, go ahead och förbjud anonymisering och krypterade tunnlar… Kina, Iran och några andra länder kommer jubla om europa tar det steget.

 11. Glömde ett ”inte” i första meningen efter citatet 😀

 12. Det här är ju fullkompigt idiotiskt argumenterat av dig, Pär. Bahnhof följer lagen, till punkt och pricka. Lagen säger ingenting om att Bahnhof måste tillgängliggöra allt material som skickas mellan IP-adresserna som lagras. Jag föreslår att du riktar din ilska mot de som skrivit lagen på ett så teknik-analfabetiskt vis, så att den i praktiken är fullkomligt verkningslös för de mål DU och lobbyn bakom dig satt upp. NI vill komma åt upphovsrättsskyddat material, men det är inte vad lagen säger. Acceptera fakta.

  Det här är så genomskinligt girigt att jag mår illa.

 13. Mattias Hallin

  Man kan ju undra varför Per Strömbäck och netopia bryr sig så mycket om datalagringsdirektivet. Det kan väl inte ha nåt att göra med att man ser möjligheten att sätta dit fildelare rinna mellan fingrarna. Nej du Per fortsätt din Don Quixote kamp och slåss mot väderkvarna så går vi andra vidare. Detta är en kamp ni inte kan vinna. Släpp kontrollen och se möjligheterna, filmbranchen tjänar mer pengar en någonsin tidigare trots allt ert tjat om hur mycket fildelningen skadar. Det såldes mer musik i England förra året en någonsin tidigare, trots fildelingen. Det är bara att inse fildelningen skadar inte branschens intänkter utan är tvärtom positiv. Att sedan musikindustrin gnäller om att CD försäljningen går ner och skyller på fildelningen är ju bara trams. CDn är en lika död produkt som stenkakan, med eller utan fildelning!

 14. Scary Devil Monastery

  Jag väntar fortfarande på någon form av uttalande av Per – i hoppet om att han helt enkelt har skrivit sitt inlägg efter en blöt utekväll eller under kraftig stress. Något som skulle kunna förklara de rent vansinniga slutsatser han verkar ha dragit. Det här var inte bara lågt utan gränsar direkt till rent förtal.

  1) Skatteplanering är faktiskt fullt lagligt – trots att detta innebär att man betalar en mindre skattesats än vad man hade gjort om ”reglerna” hade gällt fullt ut.
  Skall varje bolag som verkar i Sverige därmed betraktas som skattebrottslingar och i enlighet med Per’s valhänta uttalande då betraktas som att ”De som styr skattelagen i stället för regeringen”?

  2) Statens våldsmonopol innebär inte på något sätt att det är förbjudet för enskild person att låsa en dörr. Det innebär inte att han blir tvungen att assistera polis att bryta upp sin dörr eller sitt kassaskåp. De flesta gör det helt enkelt eftersom polisen i annat fall har rätten att bryta upp dörren eller svetsa sig in i kassaskåpet. Jag antar att vår gode Per anser att ASSA ägnar sig åt brottsligt förfarande då de faktiskt säljer lås som är omöjliga att forcera?

  3) Att kryptera sin kommunikation är helt jämförbart med att man talar tyst, viskar, eller samtalar på ett språk som utomstående inte förstår, kan registrera förnuftigt, eller lyssna på.

  Vad som egentligen Bahnhof då erbjuder sina kunder är en lösning som säkerställer de mest grundläggande riktlinjer som en förmedlare av kommunikation enligt svensk lag har att följa – och i processen garanterar då Bahnhof att den personliga kommunikationen är skyddad både från ingripanden på ISP-nivå och utomstående.

  Vår gode Pers uttalande är jämförbart med att han står och skriker ”brottslingar” åt de som inser att gemene man helst inte vill tvingas föra alla sina samtal inom hörhåll från statens avlyssningsutrustning.

  Vill man säga det litet mer vulgärt kan man säga att han står och pinkar på svensk grundlag och 10 miljoner svenskars grundläggande rätt till ett privatliv.

 15. Pär, är det så att du tycker det är omoraliskt, odemokratiskt och olagligt att tala så tyst att orden inte hörs i polisens lagliga avlyssningsutrustning? Eller att gå in i ett annat rum, utan mikrofoner?

  Detta är väldigt enkla, konkreta frågor som du inte borde ha något som helst problem att svara på OM det är så att du anser din position vara försvarbar. Om du inte svarar, så kommer jag tolka din tystnad som att du själv förstår hur ihåliga och svaga dina argument är.

 16. FRA, Ipred och datalagringsdirektivet är inget annat än massiv övervakning av Internet i bästa 1984-anda. Den som inte använder Bahnhof kan själva ansluta sin uppkoppling till en VPA-tjänst, t.ex. Relakks. Internetanvändare kommer inom en snar framtid att kräva detta och det kommer säkert att bli standard. Detta är inget konstigare än att uppkopplingen till internetbanken är krypterad eller att andra överföringar krypteras.

  Jag förstår inte vad en massa medieföretag har med detta att göra. Eller vem det nu är du talar för.

  Mvh
  Tobias

  • Scary Devil Monastery

   Enligt tankesmedjan Cybernormer i Lund uppgick år 2006 antalet svenskar som regelbundet gjorde bruk av kryptering till 20000.

   Samma siffra efter FRA och IPRED år 2009 uppskattades till ungefär 400000(!). En tjugofaldig ökning under de senaste tre åren utan minsta tecken att kurvan håller på att plana ut.

   Jo, kryptering/anonymisering är redan på väg att bli standardmodellen vilket är en bra sak. Att surfa utan anonymisering/kryptering är som att vandra omkring på stadens gator naken med hemadressen och personnumret tatuerat på ryggen. Att kryptera innebär att man sätter på sig vanliga kläder.

   Något vi hittills har tagit för givet i det ”verkliga” samhället och som nu tillträder som standard för internet.

   Vad medieföretagen har med detta att göra är självklart. Fildelning går oftast till så att person A går med på att låta person B, C och D kopiera material ur hans bibliotek. Om B, C och D inte är klart identifierbara så innebär det att upphovsrättsindustrin inte kan ta reda på vem det är som kopierat vad av vem – och därmed blir Per upprörd eftersom han helst ser att immaterierätten måste få förtur framför varje mans oomstridliga rätt att få slippa allmän och permanent övervakning utan att redan vara på god och skälig grund utsatt för åklagarbeslut om att kränka hans rätt till privat kommunikation.

 17. http://copyriot.se/2011/01/27/par-stromback-och-den-despotiska-lagandan/

  Bra av kommentatören Viktualiebrodern också:
  ”Intressant, Strömbäck menar alltså att utvecklandet av DRM för att tekniskt kringgå lagen om rätt till egna kopior är ett hån mot demokratin
  Värt att lägga på minnet.”

 18. ”Jag vet inte hur det ser ut med samhällskunskapen, men demokratin bygger på respekt för gemensamt fattade beslut.”

  Precis som grundlagen med andra ord, datalagringen går inte så bra ihop med den.

 19. Klubbnacht Total

  Har du vaskat _alla_ dina små grå nu Strömbäck?
  Kissa och gå och lägg dig.

 20. ..en kommentar från folkdjupet till dagens utspel från Ludvig Werner IFPI,
  ”Skivbolagen kräver tuffare lagar”, se DN kommentar;
  ”Vi betalar för skivor! Vi betalar för lagringsmedia! Vi betalar för streamingtjänster! Vi betalar för radiospelningar! Vi betalar för konserter! För i hela h-e, sluta NU med ert j-a gnäll, innan det blir revolution!”

 21. ..lite nyheter om elektronikbranschen vs copyswede
  ”Allians för universalmedia
  Idag har ett 30-tal importörer, distributörer och återförsäljare av USB och externa hårddiskar haft möte och beslutat att bilda ”Universalmediaalliansen”, UMA.
  Mötet beslutade också att kalla Copyswede till förhandling om avgifterna till den 9 februari, dit även Konsumentverket kommer att bjudas in. Deltagarna i UMA är ense om att de föreslagna avgifterna står i strid med gällande svensk lag. En eventuell frivillig avgift måste läggas på en icke marknadsstörande nivå, menar UMA, som kommer att undersöka möjligheterna att driva process mot Copyswede för ”missbruk av dominerande ställning”.

  Efter ett antal förhandlingsomgångar har parterna kommer fram till en förlängning av nuvarande avtal med max 300 kr i avgift för mp3, dvd och stb med hårddiskar. ElektronikBranschen begärde en kraftig reducering till max 200 kr för att minska marknadsstörningen, medan Copyswede ville höja till 320 kr samtidigt som man ensidigt bestämde sig för att införa avgift på externa hårddiskar och usb per 1 april 2011.

  Under hösten kommer ElektronikBranschen att undersöka tillväxten av HDTV-tittandet och i vilken kvalitet som man spelar in program i.”

 22. […] This post was mentioned on Twitter by Ludvig Werner, Netopia.se. Netopia.se said: Netopia.se: Telebolag sätter sig över lagen http://bit.ly/fUSYc1 […]

 23. Jag tycker det är perfekt att Bahnhof kommer erbjuda ett alternativ för de som vill bli övervakade. För 50:- mer i månaden så kan man få sina uppgifter lagrade. Valfrihet är bra…

  • Scary Devil Monastery

   Tja, Bahnhof har sedan de började varit nära nog pinsamt noggranna med behandla sina kunder i enlighet med konsumentlagen, lagen om elektronisk kommunikation och inte minst grundlagen. De tar sitt ansvar som budbärare på stort allvar.

   Lägg därtill en grundläggande teknisk kompetens som ger dem en av de bättre track records när det gäller servicen till kunderna så finns det givna anledningar till varför de snabbt vuxit till sig ordentligt.

   Att de inkluderar möjligheten att köra vissa kunder via en separat kanal för att tillgodose behoven hos de kunder som vill ta Per Strömbäck’s ”ansvar” och bli åsiktsregistrerade och kartlagda tycker jag är helt reko – men Bahnhof kommer bli tvungna att ta den saken på ren förlust – det kommer att kosta åtskilligt mer att upprätthålla två separata metoder att förmedla kundtrafiken på.

   • ..scary off off topic
    vad betyder de där postningarna typ: tweets that mention osv, vilka är det som skickar oss sådana mededelanden, det verkar inte ha några avsändare.

    • Scary Devil Monastery

     Trackbacks. Någon (Oscar Swartz verkar det som) har lyft ämnet på en twitter-kanal och därmed läggs en snabb postning in på kommentarsfältet här som referens till var diskussionen i övrigt förs.

     Jag är litet lätt tveksam till den funktionen i twitter(lätt hänt att det blir dussintals inlägg som vi sett tidigare) men måste medge att det onekligen bifogar ett lätt sätt att inbjuda till ett debattforum där inlägget kan diskuteras vidare.

 24. skriver detta till dig genom en VPN-tunnel
  visst känns det hotfullt?

  /privatperson

 25. Bahnhof gör vårt land en tjänst genom att göra en korkad lag totalt verkningslös utan att själva bryta mot den.

  Hoppas hela datalagrings fiaskot läggs på is snart för det är direkt kränkande att folk ska kunna se vad jag gör utan att det finns minsta misstanke om brott.

 26. […] som som möjligt. Kan man verkligen skära i det ansvaret? Det är en annan typ av ansvar än det Netopia förespråkar, men lite ansvarstagande är det väl […]

 27. Hmm..

  En jädra massa bra kommentarer här men som väntat kommer det aldrig nåt svar från Per himself iom att han inte har nåra svar….

  …Vilket gör att jag kommer till det jag villl säga:

  Allahopa som här skriver så bra…Ni kommenterar så jädra bra..men ändå…varför ens bry sig?

  Per har betalt för att skriva sina idiotier oavsett vad andra försöker övertyga honom.
  Han har nåra enormt övertygade läsare= Hans uppdragsgivare!

  Jag kan förstå o jag applåderar verkligen ert arbete, men ärligt: Så fort ni svarat korrekt på nåt av hans inlägg så försvinner han på grund av att han inte har ett jota att svara på era svar just pga att han är ute o cyklar så mycket han kan för att förnöja sina abetsgivare.

  Alla här som tillskillnad från mig verkligen KAN skriva…tex Scary o en massa andra…Varför inte försöka få ut era skriverier till ”media” istället?

  Att skriva här är ju bara att skriva för Pers arbetsgivare, det finns inga andra läsare här, o det ger inga poäng överhuvudtaget.

  Jag kan inte skriva överhuvudtaget.Dock kan jag läsa o att en docka som Per på nåt sätt skulle vara nåt att lägga tid på finns inte läste jag ut ganska snabbt…men samtididgt såg jag många bra skribenter som borde visa sig där nån annan än Pers arbetsgivare läser!

  Jag kan förstå att egot att bräda Per kan finnas iofs….men samtidigit så ”finns det ingen bräda”…Per kommer att skriva sina utopier så länge han får betalt.
  Den dagen inkomsten försvinner så försvinner Per med!

  Så med andra ord…

  Hoppas varenda jävla jädra bra kommentator här kommer att leta reda på ett annat ställe att skriva på, här är bara tomrum tyvärr.*ler*.

  Ha det
  Jan

  • Jag skriver här för att bemöta upphovsrättsindustrins lobbyism. Eftersom de använder Netopia som en sorts skynke för att förvirra media och allmänhet att det är en neutral site är det viktigt att kommentarerna alltid bemöter alla felaktigheter och vinklingar som Per och andra från upphovsrättsindustrin ständigt gör i sin iver att få till hårdare lagar mot fildelning.

  • Scary Devil Monastery

   Det finns ett par anledningar till att jag bland annat skriver här och inte direkt i media.

   1) Fildelningen är redan ett vunnet slag. Det spelar ingen roll vilka metoder man får för sig att ta till, enda sättet att hindra folk att kommunicera precis vad de vill, precis hur de vill, precis när de vill är att släcka internet. Iran och Egypten har insett det faktum och följdaktligen är det precis det de gör så snart det blir orostider. i Kina räknar de officiella siffrorna med att 62% av de kinesiska internetanvändarna är flitiga fildelare – och Kina tar då och då i med ”hårdhandskarna” och syr in ett par tusen – vilket ger samma effekt som att försöka tömma kattegatt med en pipett.

   Varje försök att ge sig på både enskilda individer och ISP’erna har fallerat då samtliga metoder man effektivt kan använda oundvikligen innebär att man tar steget fullt ut och gör som exempelvis Kina. Vilket i förlängningen där man har försökt detta stegvis (i USA eller Storbrittannien exempelvis) enbart har urholkat folks förtroende för sina folkvalda och sitt rättsväsende – utan att för den skull ge någon som helst mätbar effekt.

   Varje metod att försöka spåra och beivra fildelningen har resulterat i att tusentals skickliga hackers satt sig ned och utvecklat lättanvända verktyg för att undgå just sådan spårning och registrering. I dag kan vem som helst ladda ned ”point-and-click”-klienter som efter uppsättning bara så där ger en säkerhet som inte ens nationalstater (inte ens NSA, långt mindre då FRA) har en möjlighet att forcera. Virtual Private Networks-providers har skjutit upp som svamp ur en höstbacke och erbjuder idag anonymiserad och krypterad uppkoppling för vilken prisklass som helst.

   Fildelningen har alltså redan vunnit i alla väsentliga detaljer.

   2) Vanligt folk är redan till stor del medvetna om detta. Upphovsrättsindustrin försöker febrilt övertyga folk om att fildelning är riskabelt – vilket det inte är, givet högst elementära förutsättningar som vilken person som helst kompetent nog att starta en dator kan ta sig för. Sak samma inser de flesta direkt att en industri som verkar med så pass smutsiga medel som musikindustrin faktiskt inte förtjänar mer moralisk respekt än vad de tillskriver sina egna stall av artister. Även ur moralisk synvinkel har slaget för fri fildelning vunnits, till stor del för att industrin kontinuerligt faller på sina egna skamgrepp. Något som bara understryks varje gång de tar sig för att försöka bränna ytterligare en omgång av sina klart köpkraftigaste kunder på bål.

   3) De man i det här läget bör rikta sig till är till största delen upphovsrättsindustrin själv – de måste inse att den moderna immaterierätten är en lika befängd fantasikonstruktion som den teoretiska kommunismen och planekonomin. En konstruktion som aldrig kan överleva i ett fritt samhälle eller på en fri marknad. Ju snabbare de kan inse den saken och utveckla nyare och bättre modeller desto bättre för både dem och oss.
   Många förespråkare för UHR-maximalismen som exempelvis Per anser att det kommer krävas att fildelningen stoppas innan bättre modeller kan utvecklas. Detta är att spänna vagnen framför hästen. Sådana modeller kommer att utvecklas enbart när en industri ser sig själv nödd och tvungen därtill.

   Fram tills dess kommer de att fortsätta vräka pengar och lobbying över det ena vansinnigare förslaget efter det andra i febrila dödsryckningar. Jag tror personligen att det som till slut kommer att sänka en del nuvarande giganter inte kommer att vara fildelningen – utan att deras kundkrets i stort och smått kommer tappa förtroendet för dem helt. Sony har ett riktigt välförtjänt uselt rykte – de har gett ut giftiga rootkits på sina musikskivor som skadade de datorer de kördes på, de har sålt en spelkonsoll som de i efterhand gick ut och reducerade funktionaliteten på hos de kunder som hade köpt ägodelen i fråga – och hade sedan magen att bräka upprört när folk började gå och få sina ägodelar reparerade (PS3’an). De håller sig med kontrakt för sina artister som får en att undra när vi återinförde livegenskapen i Sverige. Med mera.

   Jag tvivlar på att en aktör som Sony, så pass van vid att lura sina kunder, någonsin kommer att ändra sig och snarare då får gå under. Men det är värt att rikta sig åt de artister och bolag som fortfarande kan tänka själva och påpeka bristerna i de argument de håller sig med. Ju snabbare de inser detta desto bättre för dem själva och för de artister som sitter fast i kontrakt som de aldrig kommer få någonting ut av ur gällande affärsmodell.

 28. […] filmen, och fundera över vad det finns för likheter med den totala kontrollen vissa efterfrågar. Hur lätt misstänkliggörs personer i filmen och hur lätt vill vår Justitieminister Beatrice […]

 29. …ny vecka
  Ludvig Werner jämställer icke kommersiell fildelning med pengatvätt, stödjande sig på Axhamns rapport beställd av Netopia.
  Pengatvätt är väl ändå ngt värre än att dela med sig av musik och spel,
  framförallt och det börjar mer och mer bli tydligt kan inte en enskild bransch
  tro sig få skräddarsydda lagar pga att vi har slutat köpa cd-skivor.

 30. Per Strömbäck behagade visst inte svara.

 31. Skall byta internetleverantör till Bahnhof! Sådana initiativ skall belönas!!!

 32. snälla NETOPIA förklara för mig hur: att följa lagen = stå över lagen? Jag förstår inte rikigt. Banhof erbjuder en tjänst (Som är helt laglig) och som uppenbarligen har ett otroligt stort intresse.
  Hur vågar ni påstå vad som är rätt eller fel? Står ni över/utanför lagen och har därmed rätt att påpeka vad som också gör det?

Kommentera artikeln