Boken bakom dagens digitala debatt

Antologin Gratis?: Om kvalitet, pengar och skapandets villkor kom ut sommaren 2009, när frågorna kring digitala rättigheter var som hetast. I juni detta år tog Piratpartiet plats i EU-parlamentet. Pirate Bay-rättegången var på allas läppar och uppmärksammades världen över. När den kontroversielle affärsmannen Hans Pandeya denna sommar meddelade att han skulle köpa Pirate Bay för 60 miljoner kronor ledde det till en svekdebatt bland piraterna som blev början till slutet för rörelsen.

Boken Gratis? presenterades på Almedalsveckan samma år och gav nytt syre till debatten som sedan utvecklats till mer breddade frågeställningar om digitala samhällsfrågor. I dag kan boken läsas som en sammanfattning av diskussionen som banade väg för en ny syn på det digitala samhället i stort.

Debatten har nu gått vidare och handlar om digitala samhällsfrågor i alla dess former. Då, år 2009, handlade det i stort sett endast om kultur kontra pirater. Diskussionen kring upphovsrätt och internet var polariserad. I stället för att gräva ned sig i en skyttegrav introducerade Gratis? andra infallsvinklar och skapade ett nytt klimat i den digitala debatten.

Antologin, som används som kurslitteratur, finns numera även som e-bok och går att beställa på bokus eller adlibris. Snart kommer det också gå att köpa varje kapitel i e-boken var för sig.

5

Kommentarer

  1. ”…början till slutet för rörelsen”. Ehh…va? Vilken tur du har, Per, som har en tvättäkta journalist som delar redaktionsarbetet med dig. Det märks att hon är ute och rör sig på nätet.

  2. ”När den kontroversielle affärsmannen Hans Pandeya denna sommar meddelade att han skulle köpa Pirate Bay för 60 miljoner kronor ledde det till en svekdebatt bland piraterna som blev början till slutet för rörelsen.”

    Nästan helt exakt ordagrant det Per skrev i höstas. Mothugget var rätt enormt då. Jaja, det verkar ju iaf som Chi An och Per har hittat varandra. Kommer bli en fortsatt skön öppen debatt här på Netopia, gissar jag. 🙂

  3. välkommen Chi An, till en av de mest relevanta sajterna för debatt om nätets framtid. vi behöver mer mångfald i nätdiskussionen och Netopia axlar den manteln väl

  4. Precis som Wotan skriver så föreslår jag en jämförelse med vad Per skrev den 23:e septmeber. Strategin känns igen.

    Fast det är förstås lika mycket önsketänkande nu som då att piratrörelsen plötsligt upphört och att det inte finns något motståd längre mot den censur, övervakning och repression som upphovsrättsindustrin vill införa för att förhindra att människor delar med sig av kultur.

    Förstår Chi An Gramfors att man som journalist säljer ut hela sin trovärdighet när man börjar jobba med politisk lobbying betald av särintressen?

Kommentera artikeln