Censur i Iran kopplas till Sverige

Internet censureras i stor omfattning i Iran, bland annat blockeras vissa nyhetssajter. Enligt Computer Sweden sker blockeringen via ett Malmöregistrerat företag vid namn Central Networks.

De senaste i raden av blockerade nyhetssajter är Reuters och Yahoo News. När man försöker man gå in på någon av dessa sidor blir man direkt skickad till en domän som ägs av det iranska Ministeriet för kultur och islamsk vägledning. Enligt föreningen Reportrar utan gränser är ministeriet ansvarigt för vilka sidor som blockeras i Iran. Förbryllande nog är domänens ip-nummer registrerat på ett företag i Sverige, som inte existerar.

Computer Sweden uppger att enligt Ripes databas finns ip-adressen registrerad på företaget Central Networks med adress i centrala Malmö. Men företaget finns varken i Bolagsverkets eller Skatteverkets register.

– Du kan lita på att informationen var någorlunda korrekt när det hela allokerades, säger Patrik Fältström, teknisk expert på Cisco, till Computer Sweden.

Han tillägger dock att Ripe inte glasklart kan skydda sig från målvakter. Det visar sig alltså fullt möjligt att en organisation eller person kan registrera en ip-adress hos Ripe med falska uppgifter. Oklart är varför man har valt ett företagsnamn i Sverige och vem eller vilka som egentligen står bakom registreringen.