Assange utlämnas till Sverige

Wikileaksgrundaren Julian Assange ska utlämnas till Sverige, uppger The Guardian. Det beslöt domaren Howard Riddle i London på torsdagen. Assange är misstänkt för våldtäkt och sexuella övergrepp mot två kvinnor i Sverige, brott som han ska ha begått i augusti förra året. Assange förväntas överklaga beslutet om utlämning, vilket han har sju dagar på sig att göra.

Vid rättegången, som pågått i London under denna månad, har Assage försvarsadvokat Geoffrey Robertson hävdat att Assange riskerar att inte få en rättvis prövning i Sverige. Assange menar att en utlämning till Sverige ska göra det lättare för USA han begära honom utlämnad i samband med de läckta amerikanska ambassad-dokument på WikiLeaks.

– Det engelska försvarsteamet kommer att överklaga beslutet om överlämning. Assange vill inte till Sverige för han tror inte på en rättssäker prövning här, säger Assanges svenske advokat Björn Hurtig till TT.

Domaren Howard Riddle slog fast att den svenska åklagaren hade rätt att begära Assange överlämnad. Riddle konstaterar också att den svenska överåklagaren Marianne Ny har rätt att utfärda en europeisk arresteringsorder, vilket försvaret tidigare har ifrågasatt.

– Det var ett väntat beslut eftersom det inte finns någon grund för att vägra utlämning. Det enda hade varit om den engelska domstolen kommit fram till att Assange inte kunde garanteras en fair trial i Sverige och det är ju uteslutet, säger kvinnornas advokat Claes Borgström till TT.