Apples villkor synas

Apples villkor i den nya prenumerationstjänsten för App Store granskas av amerikanska justitiedepartementet och USA:s handelskammare, enligt Wall Street Journal. Genom Apples prenumerationstjänst går det nu att prenumerera genom att betala en avgift varje månad i App Store.

Denna möjlighet har varit efterfrågad bland nyhetsmedier och andra leverentörer som erbjuder prenumerationer, som till exempel Spotify och olika tidskrifter. De nya reglerna betyder att exempelvis tidskrifter kan börja erbjuda prenumerationer på olika utgåvor direkt via sin app.

De nya reglerna mötte dock stark kritik bland både utgivare och utvecklare. Apple kräver nämligen 30 procent av intäkterna från försäljningen av varje utgåva, vilket anses vara en för hög avgift.

– Vår filosofi är enkel – när Apple för in nya prenumeranter till appen, får Apple 30 procent av intäkterna. När förläggare tar in nya eller redan existerande prenumeranter får de hela intäkten, säger Steve Jobs i ett pressmeddelande.

Samtidigt tillåter Apple inga länkar till utvecklaren inifrån appen för möjlighet att prenumerera utanför App Store, där tillverkaren får behålla hela intäkten.

Denna begränsning gör nu att båda amerikanska justitiedepartementet och USA:s handelskammare gör en genomgång av villkor Apple har formulerat emot mediaföretag som vill sälja innehåll via exempelvis iPad, iPhone och andra apparater, uppger Wall Street Journal.

Enligt tidningen handlar det ännu inte om någon formell granskning. Följden av genomgången kan antingen bli en formell granskning eller att inga åtgärder vidtas.