Public service på spelmässan i San Francisco

Har rest till San Francisco för spelutvecklarnas årliga högtid Game Developers Conference. Rapporter härifrån kommer inom kort. På planet läste jag lite svenska tidningar, inte minst debatten om public service och ett nytt sändningstillstånd för SVT och SR. Mats Svegfors, SR:s vd, vill att allt material de producerar ska spridas fritt, eftersom det ändå inte går att låsa in. Det är rätt sympatiskt, folket har redan betalat, folket ska få ta del av materialet på det sätt de vill. Samtidigt är det en hållning som är möjlig för den som får pengar ”uppifrån”. Många har påpekat att detta kan förstöra för privata mediebolag som försöker ta betalt för innehåll. Det är ett mönster som upprepar sig, den som inte behöver finansiera produktion av nytt material genom att ta betalt av publiken kan unna sig lyxen att sprida det maximalt – oavsett om man är pirat, bibliotek, Google eller public service-radio. Men konflikten finns där ändå: hur ska nytt material betalas? Antingen uteslutande public service, eller via t ex reklam. Säga vad man vill, men riktig mångfald kräver mångfald även i distributionsmetoder och affärsmodeller.

8

Kommentarer

 1. ..Per, här har du en poäng, det kallas ”herrelösa pengar”,många vill komma åt dessa IFPI, copyswede bl.a. och det är lätt att vara generös med andras tillgångar. Den huggsexan vi ser just runt STIM, copyswede och liknande org. är just ett tecken på detta.Allt skall avgiftsbeläggas i kraft av den heliga graal URL. Stim dras till domstol av en restaurangnäring och av utländska musikförlag, liknande processer har copyswede framför sig visavi elektronikbranschen och kraftigt höjda priser på ”lagringsmedia”.

 2. Att public service alls finns minskar ju förstås den potentiella marknaden för en del mediabolag. Tycker man det är ett stort problem vore det väl mer logiskt att sänka licensavgiften och därmed möjligheterna att producera icke-kommersiella program, än att först producera programmen och sedan handikappa dem genom att göra dem svåra att se?

 3. Intressant om Per Strömbäck och branschföreningen Spelplan.

  Spelutvecklare kräver statligt stöd

  Skattebetalarna skall stödja svenska spelutvecklare men 2 miljoner av dem skall jagas som kriminella ?

 4. ..lilla data skolan 2.1.1 forts ”molnet”
  ”bittorrent. ”Filen” ligger i helt eller delvis format hos tusentals olika användare samtidigt och laddas vid behov ned från mellan tre och tjugo olika källor samtidigt ” skriver scary, för mig bli det här metafysik, nästan andligt.
  Hur skall man beskriva det här ”bittorent”, med matematikens-, fysikens- kanske kemins lagar, för mig verkar det landa i Humaniora.
  En ny världsbild
  Är bittorent en svensk uppfinning?

  • Scary Devil Monastery

   Jag ser internet mer ur en biologisk synvinkel – med en ekologi som ständigt evolverar och protokoll som utvecklas på ett sätt som framstår som organiskt. Bittorrent liknar för mig en variant av en myrstack – inga monolitiska strukturer, bara tusentals små enkla delar som skapar en helhet större än vad summan av delarna i sig blir till.

   Och neh, Bittorrents uppfinnare är Bram Cohen, grundare av företaget med samma namn. Inte en svensk uppfinning även om Sverige rent allmänt tenderar att vara överrepresenterat i implementationer och utveckling av IT.

   • ..lilla dataskolan 2.1.2 ”biologi”
    scary, helt rätt, jag glömde biologin, då blir ju innehållet i bittorent att jämföra med DNA eller RNA, alltså unikt vid varje tillfälle 🙂

    ps. sitter den där Cohen i fängelse nu? 😉

Kommentera artikeln