Kulturen är större än kulturpolitiken, säger kulturministern

Igår arrangerade Netopia ett samtal om digital kultur med kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Ett sjuttiotal personer hittade till Nalen, publikrekord för Netopia med undantag för biovisningarna och seminariet i Almedalen i somras (video från Nalen kommer inom kort). Samtalet rörde ämnen som yttrandefrihet, upphovsrätt, lagliga tjänster, kreativa sektorn, twitter-revolutioner och Heidenstam. Min egen reflektion är att kulturpolitiken ofta hamnar i en debatt om bidrag (som är för små), vilket Liljeroth också uttryckte frustration över. Kulturen kan finansieras på flera sätt, offentliga medel, ideella insatser och, inte minst, genom marknaden. Liljeroth berättade att en tredjedel av all kultur är offentligt finansierad och att finansieringen har ökat under hennes tid på posten. Hon tyckte också att kulturpolitikens roll var att garantera tillgången på kultur via olika kanaler, däremot inte att värdera själva innehållet. Morot, inte piska således. Kulturen är större än kulturpolitiken, som kulturministern uttryckte saken. En annan insikt är att den kommersiella kulturens villkor ofta hanteras av andra delar av statsapparaten, för den kommersiellt finansierade kulturen är ju digitala marknader en viktig fråga, men den regleringen ligger hos Näringsdepartementet (knappast någon överraskning för Netopias läsare!) och lagstiftningen givetvis hos Justitiedepartementet. Den digitala kulturen är en viktig framtidsfråga och det finns mycket att göra konstruktiv politik av, men kulturpolitikens ramar är i praktiken begränsade. Konkret lyfte Lena Adelsohn Liljeroth fram sastningar på public service, digitalisering av biograferna, nya instruktioner för myndigheternas arbete och bredbandsutbyggnaden som viktiga punkter för den digitala kulturpolitiken under den här mandatperioden.

4

Kommentarer

 1. musikindustrin.se/artikel/2409/POLITIK_Samtal_med_kulturministern_om_digital_kulturpolitik.html

  • ”– Hur ser du på att Sverige just nu halkar efter grannländernas lagstiftning om nätet och på hur justitiedepartementets arbete alltmer påverkar kulturdepartementets? undrade Per Strömbäck.”

   Sverige ”halkar efter” i lagstiftningen? Som om Danmarks censur och godtyckliga blockeringar vore nåt att sträva efter, eller?

 2. ..intressant läsning ;
  riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2010/11&bet=N440

 3. Anna Karin Hatt har utsett de experter som skall bistå henne med kunskap erfarenhet.
  Till min glädje har hon valt flera modererande krafter vilket gör att vi bör kunna se positivt på framtiden, bl.a. vår egen jurist här på Netopia Daniel Westman. 🙂
  ..läs vidare;
  idg.se/2.1085/1.373397/de-blir-it-ministerns-radgivare

Kommentera artikeln