Aktuellt i politiken: Juholt och digitaliseringsråd

Ingen har väl undgått att Håkan Juholt igår presenterades som ende kandidat till S-partiledarposten. Något av en doldis (t ex ingen erfarenhet som minister, men det hade inte Reinfeldt heller), men han verkar gilla kultur. Han svarade innerligt om kulturens betydelse på en enkät i Helsingborgs Dagblad om sina största kulturupplevelser. http://hd.se/kultur/2009/03/11/haakan-juholt-vill-inte-vaelja/

IT-minister Anna-Karin Hatt har utsett 27 medlemmar till det nyinrättade digitaliseringsrådet. http://www.regeringen.se/sb/d/14479/a/162868 Vid det här laget hade väl ingen väntat sig något annat än infrastrukturaktörernas hejaklack och precis så blev det. Någon med annat perspektiv är svår att hitta, även om jag förstås inte känner igen alla namn på listan. Ingen är förvånad, när tretton olika organisationer inom kreativ sektor (från Författarförbundet till programvaruföreningen) framförde synpunkten att Hatt borde bry sig om innehållet i ledningarna på Dagens Industris debattsida häromveckan, fick de svaret att de missförstått den digitala agendans syfte och att de var välkomna att lämna sina synpunkter på regeringens hemsida(!). Det är förstås både enklare och bekvämare att göra politik om man nöjer sig med att prata med de som håller med.

Jag undrar en sak, det finns en infrastrukturminister – Catharina Elmsäter-Svärd – i samma departement som IT-ministern. Skulle inte infrastrukturministern kunna ägna sig åt infrastrukturfrågorna (t ex bredbandsnät) så kunde IT-ministern koncentrera sig på frågor om det digitala samhället (dvs vad som sker i bredbandsnätet)?

6

Kommentarer

 1. Per, vad är det ungdomarna säger?..in your face eller som Bart -eat my schorts, eller som kulturministern;
  På frågan om hur hon ser på att musikens värde kraftig devalverats till följd av det senaste decenniets stora fria tillgång på nätet svarade Lena Adelsohn Liljeroth att hon inte ser det som något problem.
  – Jag kan inte säga att det bekymrar mig. Jag ser inte hoten som större än möjligheterna.
  – Självfallet har kulturpolitiken en roll att spela på området, men det är viktigt att komma ihåg att kulturen är större än kulturpolitiken.
  ”Kulturen är större än kulturpolitiken och alla dess särintressen” 🙂

 2. Känns rätt sunt att rådet mestadels består av folk som ser till nätets möjligheter istället för att ropa på lagstiftning och begränsningar. Sen vet jag inte hur det blir i praktiken, men det känns lite lovande just nu iaf.

 3. ..kan vi inte gratulera Spotify till den miljonte betalande användaren, vad gör du Per ,tjatar om skattepengar till din bransch, starta en speltjänst istället liknande Spotify vidare ,Markus Persson har en helt annan syn än du på nätet likaså Nomy som Chi an presenterade för oss, är du helt omsprungen?
  trevlig helg på dig :€ (ny variant, varför fungerar inte den?)

 4. Å nej… Är inte rådet fullt av övervaknings- och censurivrare? Attans…

 5. Karin Ajaxson, Juliagruppen? Finns dom kvar?

Kommentera artikeln