Google Books stöter på patrull

Googles förslag till uppgörelse i den tre år gamla upphovsrättstriden med författare och förlag är varken rättvist eller rimligt säger domaren i tvisten, Denny Chin, enligt The New York Times.

Samtidigt som Chin anser att skapandet av ett universellt, digitalt bibliotek skulle komma många till fördel menar han att förslaget går för långt.

– Uppgörelsen skulle ge Google ett monopol och dessutom möjlighet att tjäna pengar på böcker utan upphovsrättsinnehavarens medgivande, uppger Chin.

Enligt Googles förslag skulle företaget betala en engångssumma på 125 miljoner dollar för att digitalisera miljoner böcker och öppna en webshop för e-böcker. Planerna har mött stark kritik från konkurrenterna Microsoft och Amazon. De framhåller att Google skulle hamna i ett överläge om förslaget godtogs. Även det amerikanska justitiedepartementet har haft åsikter om planerna.

– Rätten har kommit fram till rätt beslut, säger Gina Talamona på det amerikanska justitiedepartementet.

På Google visar man stor besvikelse. Företagets juridiska talesperson Hilary Ware meddelar att man kommer gå igenom beslutet och överväga sina alternativ.

– Vi tror att detta avtal har potential att ge tillgång till miljontals böcker som för närvarande är svåra att hitta i USA i dag. Oavsett resultatet kommer vi att fortsätta att arbeta för att göra det möjligt att upptäcka fler av världens böcker online via Google Books och Google eBooks, säger hon.

Samtidigt är frågan långt ifrån utredd. Chin lämnade möjligheten öppen till att ett kraftigt omarbetat förslag skulle kunna gå medhåll i rätten.

Google har redan scannat omkring 15 miljoner böcker och deras tjänst ger åtkomst till böckerna via flera olika plattformar, bland annat surfplattor, smartphones och e-bokläsare.