Utredning om rörlig litteratur

Knappt hade jag hunnit skriva gårdagens blogg om biblioteken och Google booksearch, så kom nyheten om regeringens litteraturutredning. Framförallt bland unga män minskar läsandet och detta vill kulturministern hitta åtgärder mot genom utredningen. Bra och angeläget, men från Netopias perspektiv är det en bättre nyhet att litteraturutredningen även omfattar frågor om teknikutveckling, fildelning, och  nya affärsmodeller på internet. För litteraturen är ju mitt i den digitala omvälvningen och e-böcker, ljudböcker och digitala distributionskanaler formar om boken. Vad innebär t ex fenomenet sms-romaner? Man kan inte kräva att politiken ska komma med svar på en fråga som en hel konstart och näring försöker förstå, men det är viktigt att det offentliga förhåller sig till samtidsfrågorna. 1 september nästa år får vi resultatet och vid det laget är min gissning att bokvärlden ser annorlunda ut än idag, oklart hur. Sedär en utmaning för utredaren Tomas Lidman att förhålla sig till – hur ska man skjuta på ett mål som rör sig?

0

Kommentarer

Kommentera artikeln