Antalet spam har rasat med en tredjedel

I mars minskade spammen med en tredjedel över hela världen, enligt undersökningen Intelligence, som från säkerhetsföretaget MessageLabs genomför varje månad.

En stor del av raset tillskrivs som en följd av att en av de största spridarna av skräppost, botnätet Rustock, hejdats från att sända ut mer spam. Förra året stod Rustock för hela 47,5 procent av all spam på nätet, och skickade drygt 44 miljarder skräppostmeddelanden per dag. Dagarna efter att spamboten stoppats rasade antalet spam med 33,6 procent mellan den 15:e och 17:e mars.

Spammen fortsätter dock att spridas från andra botnät. Kvar finns till exempel fortfarande botnätet Bagle, som på sin andra plats sprider dryg 8,3 miljarder spammeddelanden varje dag, vilket är den största mängden sedan 2009 för Bagle.

I toppen bland spamspridande länder ligger Ryssland, följt av Indien och Brasilien.