Fyll år på Facebook

Födelsedagsgratulationer på Facebook är numera obligatoriska, som tur är får man en påminnelse när det är dags att skriva något fint. Ingen glöms bort. Och visst är det kul att få en massa gratulationer. Om presenter, blommor och kort med posten står för kvalitet, är FB-gratulationerna kvantitetsalternativet. Gott så, men jag undrar när molnet ska ta nästa steg och erbjuda automatiska grattismeddelanden. För den som har många vänner är det jobbigt att skriva själv till alla som fyller år, det vore ju mycket smidigare om man kunde ställa in en standardgratulation som skickades automatiskt. Just den här ironin, att maskinen tar över de mänskliga och att vi får sociala behov tillfredsställda genom datorn snarare än i personliga kontakter är temat för MIT-professorn Sherry Turkles aktuella bok Alone Together, som recenseras av Björn Englund här på Netopia i dagarna. Låt Fejan ta hand om dina hundratals slentriangratulationer, så kan du lägga lite extra tid på fina omslagspapper till de som verkligen bryr dig om!

6

Kommentarer

 1. Hej Per! Sorry för OT, men jag tänkte jag skulle tjata vidare på dig att berätta lite mer konkret om ditt ”Netopia” där man lyckas förhindra t ex att kids beställer droger på nätet, eller att vuxna gör sexuella närmanden mot barn – utan att man använder övervakning! Please förklara vad vi andra inte kan förstå.

  • Per is more of a hit and run kinda guy. Drive by propagandizing we’re expected to buy.

   Them wicked arguments busting his groove. So that’s his story: always on the move.

   🙂

   • Tål att upprepas! 🙂 Han bevisar ju själv poängen gång på gång.

    • ”Det fanns visst goda argument till varför det är orimligt att införa massiv övervakning av allas privata kommunikation och förbjuda människor att vara anonyma. Hmm… Bäst vi pratar lite om hur ensamma alla egentligen blir på grund av de sociala nätverken.”

 2. ..det här tål en repris;
  Viktualiebrodern skriver så intilligent om URLpå copyriot, congenialt

  ”Det finns någon som jämfört Upphovsrätten med det ptolemaiska världssystemet. Det gick länge att matematiskt lappa och laga tanken att solen snurrade runt jorden i takt med att allt fler astronomiska data blev kända, fast på bekostnad av begripligheten och överskådligheten.
  Upphovsrätten kräver, på samma sätt, alltmer intrikata och komplicerade aggremanger för att kunna upprätthållas och “bootstrappas” till idéen att den skall upprätthållas i nuvarande form, trots alltmer komplicerad samhällsstruktur och alltmer utvecklad teknik.
  För Jan Rosén är all komplexitet, monopolskador, övergrepp mot enskilda och alla kostnader för uppbörden ett självklart nödvändigt ont för att upprätthålla vissa trossatser som ej får ifrågasättas. Trossatserna får inte anpassas till verkligheten, utan verkligheten måste ges ett gränssnitt som överensstämmer med trossatserna. Konsekvenserna för ett sådant Procrustesgränssnitt får “någon annan” betala. ”

Kommentera artikeln