Kapitlen i boken ”Gratis?” säljs som boksinglar

Förlaget Volante släpper boken Gratis? Om kvalitet, pengar och skapandets villkor, uppdelad i kapitel, så kallade ”boksinglar”. Inspirationen kommer från skivbranschen och singelförsäljningen där.

– Vi ser hur e-boken kan användas såsom singlar har fungerat i musikbranschen. Som smakprov, som urval av det bästa, som något mer flexibelt än lanseringen av det stora verket. Det här är ingen engångssatsning utan bara en början för oss när det gäller nya vägar att sprida texter, säger Tobias Nielsén, förlagschef på Volante.

Från och med idag finns varje kapitel i boken Gratis? som enskilda e-kapitel. Priset för varje boksingel är mellan 10-29 kronor. Tobias Nielsén ser hur bitkulturen påverkar dagens konsumenter och anser att e-kapitel är en viktig satsning för framtiden.

-Konsumtion av kultur sker i allt högre grad i bitar. Vi kan också kalla det snack culture och youtubifiering. Men kort eller snabbt behöver inte motsvara sämre kvalitet.

Förlaget ger även ut boksinglar av kapitlen i de två böckerna Noll Noll – decenniet som förändrade världen och Framtiden är nu – Kultursverige år 2040. Sammanlagt är det 53 nya e-boksinglar som ges ut. De motsvaras av de kapitlen i de antologier som förlaget givit ut under åren 2009 och 2010.

Boksinglarna finns att köpa på Volantes egen shop, samt via bland andra Adlibris och Bokus.

6

Kommentarer

 1. En god idé men alldeles på tok för dyrt. Med elva kapitel blir alltså motsvarande pris för hela boken mellan 110 och 319 kronor. Det är intressant att följa utvecklingen på Amazon Kindle där många börjat ta 99 cent (lite drygt 6 kronor) för hela böcker. Många bedömare tror också att det är där någonstans som priset för e-böcker kommer att hamna genereltt så småningom.

  • Ja, när distributionen är snudd på gratis och det inte finns någon exemplarkostnad är det ju orimligt att ta betalt som om det vore fysiska varor som såldes. Det är inte konstigt att Minecraft-skaparen och andra obskyra app-programmerare har tjänat ofantliga summor på relativt simpla saker – de säljer ju dem så billigt att det inte är värt besväret att skaffa det på andra vägar än den lagliga. 2 000 000 sålda böcker á 5kr eller 20 000 sålda böcker á 150 kr…

 2. ..dyrt? och andra sidan om Volante gått till banken för att finansiera pappersutgivningen plus betalat hyfsade arvoden till författarna och hur följdavtalen är skrivna, kanske priset inte är för högt satt Enligt Tobias N finns det ingen korrelation mellan produktionskostnad och försäljningspris.
  Därför vore det här intressant och veta hur böckerna är finansierade, först då får man en ”moralisk” aspekt på trovärdigheten i prissättningen.

  • Jag menade inte att priset var för högt ur mitt perspektiv som konsument, utan att det var för högt för att Volante ska kunna tjäna några pengar. När det gäller e-böcker så skjuter sig förlagen hela tiden i foten genom att prisa ut sig själva. Det är inte en fråga om hur ”moraliskt” priset är, utan om det är satt på en optimal nivå ur förlagets perspektiv.

   • ..Martin, du har helt rätt, jag försökte problimatisera utifrån det här resonemanget som Tobias för på sin hemsida Kulturekonomi, kulturekonomi.se/2011/04/05/mentala-murar-den-som-inte-far-ska-inte-heller-ha/,
    Men nog kan ett satt pris vara ”omoraliskt” under vissa omständigheter?

    • ”Men nog kan ett satt pris vara ”omoraliskt” under vissa omständigheter? ”

     Jo, om man exempelvis tar kontroll över vattentillgången i ett fattigt land och säljer vatten till befolkningen till överpris. Men om Volante tar ens två miljarder för ett e-bokskapitel är det svårt att se det som omoralisk utan mest puckat 🙂

Kommentera artikeln