Sociala medier alltmer utsatta för nätattacker

Webbaserade attacker har ökat med 93 procent det senaste året enligt en rapport från Symantec. Så kallade verktygslådor för nätattacker står för två tredjedelar av säkerhetshoten. I sociala medier är det vanligaste hotet skadliga så kallade länkförkortningar, som lurar nätsurfare till infekterade webbsidor.

Under 2010 dokumenterade Symantec fler än 286 miljoner nya hot. Även säkerhetshoten mot mobiler har ökat markant det senaste året. Trojaner som utger sig för att vara legitima program utgör den största delen av skadlig kod för mobiler och surfplattor. De nya smarta mobilerna har blivit det nya målet för säkerhetshoten.

– Det lutar åt att Googles Android tar över tronen från Nokias Symbian som det mest utsatta mobiloperativet. Elakingar vill komma åt det där det finns mest pengar. Till Android kan man skriva appar som får stora rättigheter i telefonen, säger Symantecs säkerhetsexpert Per Hellqvist till Computer Sweden.

Men ”inget mobiloperativ är helt säkert” uppger han.

– Mobilsidan är hetare än någonsin. Förr kunde man inte skriva en trojan som fungerade på alla plattformar. Nu strömlinjeformas plattformarna mer och mer, samtidigt som pengarna strömmar in, säger han.