Datalagringsdirektiv kan ge miljonböter för Sverige

EU-kommissionen har beslutat att ta Sverige till EU-domstolen för att inte ha infört datalagringsdirektivet. Det är den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström som har ansvar för kommissionens beslut att föreslå böterna.

– Det är ett politiskt beslut som tas av EU-kommissionen. Den kan välja att lägga ner fallet eller kräva ut böter för den tid som gått sedan den första fällningen i domstolen, säger Gitte Stadler, pressansvarig på EU-domstolen i Luxemburg, till Europaportalen.

Sverige har redan dömts i målet en gång, den 4 februari förra året, men eftersom direktivet fortfarande inte införts i Sverige vänder sig nu kommissionen till domstolen igen.

Om domstolen går på kommissionens förslag blir Sverige skyldigt att betala cirka 85 000 kronor per dag sedan det första utslaget den 4 februari 2010. Det har i dag blivit nästan 37 miljoner kronor.

En dom väntas först om minst ett år, efter att V, MP och SD förra månaden beslutade att skjuta upp behandlingen av den nya lagen i ett år. Efter den dagen domen fallit och fram till att Sverige inför direktivet i svensk lag – om så blir fallet – föreslår Malmström att böterna blir 370 000 kronor per dag.

– Bötesbeloppet baseras på flera olika kriterier, bland annat hur allvarlig förseelsen bedöms vara, hur lång tid som har gått sedan landet borde ha infört direktivet och storleken på landet. Det är många saker som vägs in, säger Cecilia Malmströms pressekreterare Minna Frydén till Europaportalen.

Om datalagringsdirektivet införs om ett år kan Sverige slippa böter om EU-kommissionen anser att det.

Datalagringsdirektivet innebär att tele- och internetoperatörerna måste spara uppgifter om alla kunders sms och samtal i minst sex månader. Enligt operatörerna skulle kostnaden bli cirka 1 miljard per år, medan regeringen anser att det skulle kosta 200 miljoner om året att införa direktivet.

Redan i september 2007 var det planerat att alla EU-länder skulle införa direktivet. I flera länder som infört datalagringsdirektivet, har lagarna ogiltigförklarats av respektive lands konstitutionsdomstol.