Julian Assange får överklaga överlämning till Sverige

Englands High Court har beslutat att ta upp Julian Assange överklagan om att överläma honom till Sverige, uppger The Guardian. Wikileaksgrundaren är eftersökt av svenskt rättsväsende för anklagelser för våldtäkt och sexuella övergrepp mot två kvinnor.

Vid flera tillfällen har Assange och hans försvarsadvokater sagt att Assange riskerar att inte få en rättvis rättegång i Sverige. De menar att risken för politiska påtryckningar är stor och att Assange riskerar utlämnas till USA. Domare Howard Riddle avfärdade dessa utsagor och beslutade i februari att Assange skulle överlämnas till Sverige. Assange lämnade genast in en begäran om överklagan av målet.

Nu har datum för överklagan i High Court, motsvarande svenska hovrätten, satts till den 12 juli och domstolsförhandlingarna kommer att pågå under två dagar. Assange kommer då att överklaga domare Riddles beslut.

Om Assange överklagan inte får bifall kan han ta upp fallet i engelska högsta domstolen, Supreme Court.