Gratis Spotify får begränsningar från 1 maj

Från och med 1 maj kommer användare av Spotifys gratisversion märka av de nya begränsningar som införs av företaget. Genom att införa nya villkor vill företaget locka fler betalande medlemmar.

Spotifys grundare Daniel Ek skriver på Spotifys officiella blogg att företaget kommer att förändra villkoren för gratisversionen. Det kommer att gå att lyssna gratis med reklamavbrott, men bara i sex månader.

Efter de första sex månaderna tillkommer en tidsbegränsning så att man inte kan lyssna mer än 10 timmar per månad. Det motsvarar ungefär 200 låtar eller 20 album. Man kommer i fortsättningen inte kunna spela låtarna hur många gånger som helst i gratisversionen. Upp till fem gånger per låt kan man lyssna, sen får man börja betala för musiken.

Tidigare kunde man i Spotifys gratisversion lyssna hur mycket som helst på musiken mot att man går med på avbrott för reklam. Dessutom har gratisversionen något sämre ljudkvalitet och det går inte att spara musiken på sin hårddisk eller motsvarande.

Daniel Ek skriver på bloggen att förhoppningen är att storanvändare av ska skaffa betalkonton för att fortsätta använda Spotify i samma utsträckning.

Under maj månad erbjuder företaget en 30-dagars gratis testperiod av Spotify Premium, för att de kunder som överväger att gå över till betalkonto ska ha möjlighet att testa tjänsten längre än den vanliga 7-dagars free-trial som redan finns.