Ulrika Knutson har tilldelats kulturpris

Ulrika Knutson, krönikör på Netopia, och Tore Abrahamsson har tilldelats Karin Gierows pris av Svenska Akademien. Priset har funnits sedan 1976 och ges till personer som ägnar sig åt hängiven bildningsverksamhet eller kunskapsförmedlande framställningskonst.

Ulrika Knutson är kulturjournalist och författare. Sedan 2009 är hon ordförande i Publicistklubben. Hon har varit anställd vid Sveriges radio och Sveriges Television men är nu frilans och skriver för olika tidningar och tidskrifter. Hon medverkar även andra medier.

Under 2004-2005 var Knutson gästprofessor på Journalisthögskolan i Göteborg och hon har tidigare varit kulturredaktör på tidningen Månadsjournalen. Hon har gett ut boken Kvinnor på gränsen till genombrott, 2004 och var redaktör för essäsamlingen Emilia Fogelklou – sökare, stigfinnare och gränsöverskridare, 2009.

Tore Abrahamsson är arkitekt, författare och fotograf. Han är född 1928 och har varit verksam som fjällfotograf och som arkitekt till fjällstugor. Han har även haft utställningar som fotokonstnär, och tillsammans med Vilgot Sjöman filmade han under en period en serie barnprogram i Afrika.

Abrahamsson har givit ut ett tiotal böcker. Bland andra Detta är Kebnekaise 1987, Detta är Vindelälven 1989, Okända fjäll 1992, En resa till Mexiko 2007 och Drömmar av silver 2009.

De erhåller en prissumma på 80 000 kronor vardera.