Playstation-intrånget och militant hackerism

”Kreditkortsinformationen var krypterad” löd rubriken på ett spelnyhetsbrevet Gamesindustry.biz på torsdagen. Det syftar förstås på det uppmärksammade dataintrånget mot Sony Playstations online-tjänst, där 77 miljoner användaruppgifter kan ha kommit i orätta händer. Playstation har varit måltavla för hackare sedan man tog bort Linux-kompatibiliteten och det är inget kontroversiellt påstående att det här intrånget var en hämndaktion. Men det väcker givetvis frågor om säkerheten i molntjänsterna. Om inte ens en aktör som Sony går säker så måste man fråga sig vilken information man bör samla i molnet. Det finns militanta hackeraktivister som angriper olika måltavlor av skäl som kan vara svårbegripliga för omvärlden. I sin recension av boken Svenska hackare skrev Martin Aagård i Aftonbladet förra veckan att ”det alltid varit en djupt antiauktoritär handling att hacka”. Det är träffande. Ett annat sätt att uttrycka saken är att vissa hackare tar sig rätten att agera domare, jury och bödel. Det är inte alls givet att offren för aktionerna är de auktoriteter man påstår sig vilja angripa. Håll tummarna för att uppgiften om kreditkortskrypteringen stämmer, annars riskerar miljontals personer att få konstiga räkningar framöver. Är det Sonys fel då?

”Collateral damage” kallas det när civila stryker med i bombattacker. Samma term borde tillämpas på känslig information som läcker ut vid en hackerattack. Men i det senare fallet är förövaren anonym.

4

Kommentarer

 1. Per;
  ”Collateral damage”kallas det när civila stryker med i bombattacker. Samma term borde tillämpas på känslig information som läcker ut vid en hackerattack. Men i det senare fallet är förövaren anonym.”
  -Även den som trycker på bombknappen, förblir anonym för offren.
  trevlig helg

 2. Scary Devil Monastery

  Jag tror fortfarande inte på ”hacktivismteorin” – sorry, men 77 miljoner människors personuppgifter är ett mål värt åtskilliga hundra miljoner på svarta marknaden.

  Vilket egentligen gör det mycket lätt att förutspå vad som kommer att hända. Samla ihop ett tillräckligt givande mål på ett och samma ställe så kommer professionella brottslingar att göra sitt bästa för att komma åt det målet.

  Att Sony av någon anledning missat faktum – att de genom insamlandet av den informationen blivit ett lika eftertraktat mål som en klent bevakad storbank – ger mig inte större förtroende för deras kompetens.

  Att en person helt enkelt genom att knäcka koden på sin egen PS3’a gett goda förutsättningar för en sådan attack att lyckas är helt enkelt obegripligt. Det är som om en bank hade utfärdat miljontals med kreditkort designade på ett sådant sätt att man genom att inneha ett enda av korten kunde tillverka en kod som passade till ALLA.

  Nej, hacktivisterna har här varit enbart av godo – de har avslöjat att Sony lagrar stora delar av sina kunders information i ett ”kassavalv” gjort av spunnet socker.

 3. ..ny vecka nya argument, läs detta och begrunda;
  sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article1455167/Arbetslivet-ett-standigt-lotteri.html

 4. … i väntan;
  shr.se/Press/Pressmeddelanden/2011/April/Snart-tystnar-musiken/

Kommentera artikeln