Svenska it-branschen gjorde rekordår 2010

Analysföretaget IDC visar nya siffror på att hela den nordiska it-marknaden har med råge hämtat hem dippet från lågkonjunkturen, uppger Computer Sweden. 2010 blev enligt IDC det bästa året hittills i historien.

Nils Molin, analytiker på IDC i Sverige, menar att omsättningen aldrig har varit så hög.

– It-branschens omsättning slog rekord i fjol, både i Norden och i Sverige, säger Nils Molin till Computer Sweden.

I topp bland de nordiska länderna ligger Sverige där tillväxten ökat mest. Från en minskning av marknaden under lågkonjunkturen med 5 procent, till en ökning med 5,9 procent under förra året. Och ökningen förutspås till 6,9 procent 2011.

Den svenska marknaden har gått från 10,4 miljarder euro 2009 till drygt 11 miljarder euro 2010. Framförallt är det uppsvinget för hårdvara som ligger bakom ökningen. Under krisåren 2008 och 2009 drog både företag och privatpersoner ned på investeringar. Till följd av detta har det uppstått ett uppdämt behov, där investeringarna i datorer och servrar mer eller mindre exploderade när konjunkturen vände uppåt 2010.

Smarttelefoner och pekplattor stod för en rekordartad tillväxt på mer än 90 procent i förra året

– Tillväxten där driver marknaden väldigt hårt. Vi ser exempelvis hur antalet klienter per anställd i företagen ökar. Företag ligger i många fall över tre klientdatorer per anställd. Det innebär inte bara mer hårdvara, utan även mer mjukvara att administrera, säger Nils Molin.

Vissa orostecken finns dock, ute i Europa. Men de finanskriserna i länder som Portugal, Grekland och Irland får troligen inga spridningseffekter till Norden.

– Vi ser inte att dessa slår mot den ekonomiska utvecklingen här. Så läget ser ljusare ut än på många år.