Facebook-gloria på sned

Facebook är ett verktyg för frihet och demokrati, det har vi fått lära oss efter revolutionerna i Nordafrika. Men all revolt är tydligen inte av godo, i skuggan av det brittiska prinsbröllopet stängde Facebook ner trettio politiska grupper, rapporterar IDG. Det rör sig om en revolt mot en ny lågprisbutik i Bristol-stadsdelen Stokes Croft. Kanske inte så kontroversiellt, men i upplopp de senaste veckorna har minst åtta poliser skadats och flera demonstranter arresterats. Det är svårt att förstå varför protesterna är så intensiva, men Facebooks agerande väcker många frågor. På vilka grunder fattar de såna här beslut? Bryr man sig alls om ryktet som demokratins försvarare? Eller är det bara omvärldens projiceringar? Ligger påtryckningar från brittiska myndigheter bakom?

Det här kastar skuggor över Facebooks helgonstatus efter Tunisien och Egypten – vilka principer vill man följa? Kan vi lita på Facebook?

4

Kommentarer

 1. Man kan inte lita på någon, men det är därför det fria internet är så viktigt – när Facebook sviker oss finns det alla möjligheter att gå över till något annat. Med det kabel-TV-internet som dina uppdragsgivare önskar försvinner friheten och man blir fast i de ”internetkanaler” man har.

 2. Det är en sak när en tjänsteleverantör genomför något sådant här. Ett privat bolag som levererar en tjänst har all rätt att ta bort precis vad de vill från sina servrar. Däremot behöver man ju inte tycka att det är bra. Om man inte tycker om hur Facebook beter sig kan man välja ett annat alternativ.

  Det obehagliga är när staten börjar censurera, exempelvis så som nu verkar vara på gång inom EU eller genom det ”mellanhandsansvar” som du själv förespråkar Per, där ISP:er ska tvingas censurera sådant som finns på en statlig censurlista.

  Yttrandefrihet och informationsfrihet säkerställs genom att upprätthålla principer om nätneutralitet, budbärarimmunitet och frihet från statlig censur. Sen får privata företag som Facebook göra vad de vill. Så länge ovanstående principer finns kvar så kan man, precis som Hank säger, söka sig någon annanstans på det fria nätet!

  • Scary Devil Monastery

   Och med Martins argument som huvudsaklig källa summerar jag – det är bara bra att Facebooks gloria plockas ned. Konsumentkritiken bör vara skarp mot alla företag som de fakto blivit samhällsinstitutioner.

  • Hear, hear. Sen vet jag inte direkt om Facebook varit direkt omskrivet som nåt demokrativerktyg vad gäller Nordafrika. Det är väl främst Twitter det handlat om där.

Kommentera artikeln