Sony ber om ursäkt för Playstation-intrång

Sonys högsta chefer ber de användare som drabbats av hackerintrånget för ett par veckor sedan om ursäkt, uppger The Guardian. De graverande säkerhetsluckorna i Playstation nätverket, Sony Playstation Network, gjorde att hackarna kunde få tillgång till 77 miljoner användarkonton.

Hackerattacken ägde enligt uppgift rum mellan den 17 och 19 april. Så många som 10 miljoner användare har kortnummer kopplade till sina Playstation-konton. För att kompensera de drabbade utlovar Sony nu kostnadsfri användning och gratis nedladdning i 30 dagar i hopp att att återvinna användarnas förtroende.

Hård kritik har riktats mot Sony, som anses hållit sina användare ovetande om intrånget alltför länge. Efter säkerhetsattacken uppmanades Playstation-användare att ändra sina lösenord och kontrollera saldot på sina konton. Nu medger Sony-cheferna att de brustit i säkerhetsåtgärder som kunnat åtagits för att undvika intrånget. Enligt japansk tradition böjde Sony-cheferna sina huvuden i ursäkt.

– Vi erbjuder vi vår djupaste ursäkt till alla våra användare, för de besvär och problem vi har åsamkat dem, säger Kazuo Hirai, koncernchef på Sony Playstation.

Man uppger att inga tecken finns på att några uppgifter blivit stulna, men det går inte att utesluta. I databasen för Playstation Network blev uppgifter om namn, födelsedatum, email-adresser och inloggningsinformation tillgängliga vid cyberattacken.

I USA har en stämning inlämnats mot Sony för underlåtelse att vidta tillräckliga säkerhetsåtgärder, samt att bolaget inte informerade sina användare tillräckligt snabbt om att deras personliga data blivit åtkomliga.

Enligt Hirai har FBI tillsammans med andra myndigheter inlett en undersökning av den omfattande hackerattacken.