Telia snabbar upp bredband via telejacket

Telia ger 450 000 svenskar uppsnabbat bredband via telejacket. Bolaget har valt att investera en halv miljard kronor på att bygga ut telenätet, så att de bredbandskunder som använder adsl ska kunna surfa med hastigheter på mellan 30 och 60 Mbit/s.

Senast 2013 ska utbyggnaden vara klar och då kommer totalt 800 000 bredbandsanslutningar att ha tillgång till de högre datahastigheterna via vdsl2.

– Även om vi i dag bara kan sia om vilka tjänster som kommer att levereras via bredbandet i framtiden, så är de flesta överens om att de kommer att kräva ännu snabbare överföringshastigheter, säger Stefan Trampus, chef för Bredbandstjänster på Telia.

Med de nya snabbare bredbandet kommer kunderna att kunna använda elektronikapparater, som hdtv, tillsammans med kapacitetskrävande on-demandtjänster och online-spel. Enligt Telias Trendundersökning 2011 har hälften av alla användare fem eller fler elektronikprylar kopplade till sitt bredband.

Redan vid halvårsskiftet kommer 59 större orter runt om i Sverige vara uppgraderade med vdsl2.