Logga ut om du ska gå under jorden

Veckans stora nyhet var givetvis att amerikanska specialstyrkor sköt Usama bin Ladin och det finns faktiskt en ingrediens som berör Netopias ämne: huset där bin Ladin gömde sig saknade teleledningar, vilket bl a SvD uppmärksammat. I o f s fick amerikanerna tag i honom till slut, men Usama bin Ladin lyckades länge försvinna från både världen och internet. Hans kommunikation i form av videoinspelningar som lämnades till TV-stationer var ju också typiskt analog. Priset för att hålla sig dold är alltså att avstå från telekommunikation. Det för tanken till en story i Wired, där reportern Evan Ratliff försökte gå under jorden och hålla sig dold i en månad. Läsarna skulle försöka fånga honom, och de lyckades till slut – tack vare twitter! Läs den spännande historien här (inte lika blodig som bin Ladins öde) och lek med tanken på att logga ut i en månad. Bin Ladin var utloggad i åratal…

4

Kommentarer

 1. Så bra då… Då går det ju att få tag i brottslingar på nätet utan att man tar ifrån vanliga, hederliga människor rätten till privat och förtrolig kommunikation, eller rätten att vara anonym på nätet (båda saker som du, Per, brukar propagera mot).

 2. Scary Devil Monastery

  Tja, problemet som jag ser det rör sig om att man har stora problem med att rättfärdiga undersökningar lika omfattande och dyra som terroristjakt när det presumtiva ”brottet” innebär att person A har delat med sig en kopia av ett verk till person B.

  Att det annars inte blir rättssäkert skiter man i det läget i, om man har som vested interest att se till att person A inte bör kunna skicka den informationen till B.

 3. @Scary: Det är intressant att notera att det är just dessa brott som Homeland Security ägnar sig åt att bekämpa, terrorism och kopiering av upphovsrättsskyddade filer mellan privatpersoner utan vinstintresse.

  • Scary Devil Monastery

   Jag antar att du refererar till ICE’s experiment i ”Domain Seizures” i och med COICA?

   Jo, intressant är att det hittills verkar stå till att man beslagtagit åtskilliga totalt oskyldiga domäner av rent misstag för varje ”skyldig”. Och då förgäves då de domäner man siktat på genast poppat upp igen.

   Vilket egentligen är en av poängerna – när man börjar lägga det nödvändiga krutet på att bekämpa fildelning kommer detta att börja konkurrera i kostnad med vad terroristjakt kostar, och kommer att ta ungefär samma resurser i anspråk.

   Undrar hur länge USA’s befolkning kommer att acceptera att de skarpaste knivarna i lådan kommer att använda arbetstimmar för att jaga tonåriga fildelare i stället för terrorister med planer på att spränga folk i luften?

Kommentera artikeln