Digitala möjligheter i Malmö

Denna vecka är vikt för Nordic Game-konferensen i Malmö, årets höjdpunkt för Sveriges dataspelsutvecklare. Två dagar av möten, föreläsningar, paneler, prisutdelningar, business och – let’s face it – festande. Första dagen utgörs av ett seminarium om investeringar i spel för nya kanaler, t ex Appstore och sociala medier. Stämningen är minst sagt optimistisk: direktkontakt med publiken, kontroll över marknadsföring, större del av kakan. En intressant synpunkt kom fram angående solskenshistorierna (Angry Birds, Minecraft m fl) – de hade egentligen inget alternativ till digital distribution, virusmarknadsföring och egenpublicering. Diskussionen om digitala möjligheter som motpol till traditionella återförsäljarkanaler leder tanken fel, det är inte antingen eller utan två parallella marknader som utvecklas på sina egna villkor. För övrigt har den etablerade sanningen inom branschen i två decennier varit att digital distribution kommer att slå ut den traditionella ”när som helst nu”. Under samma tid har den fysiska marknaden i Sverige mer än tredubblats.

Trogna Netopia-läsare vet att jag är fascinerad av de religiösa dimensionerna i hacker-rörelsen. En annan som snuddar vid den diskussionen är frilansjournalisten Jenny Maria Nilsson som recenserade Goldberg/Larssons ”Svenska Hackare” i SvD i helgen. Läs!

7

Kommentarer

 1. …Daniel Westman visar på den här länken via Twitter;
  the1709blog.blogspot.com/2011/05/ireland-seeks-radical-copyright-reforms.html

  • Per Strömbäck

   Ja, men det blir ju lite ”double talk”. När telekomaktörerna säger upphovsrrättsreformer betyder det att skyddet ska försvagas. När en regering säger det, betyder det nog snarare förenklade klareringssystem. Sen brukar ju diskussionen fastna i musik – andra typer av innehåll är mer komplext…

   • Scary Devil Monastery

    Att telekomoperatörerna ens har gett sig in på att diskutera upphovsrätt alls beror nog huvudsakligen på att vissa branscher har envisats med att försöka slita in dem i debatten.

    När de väl då blandats in i debatten och har tvingats försvara sin ställning som leverantörer av neutral infrastruktur så har de naturligtvis uttalat sig på det enda sättet de kan. De vet att fildelningen inte försvinner eller hämmas om man inte lägger ned internet i helhet. Gör man just det så försvinner deras egen position på marknaden.

   • Konstigt. Jag är ingen telekomoperatör, men ändå anser jag att upphovsrätten behöver reformeras genom att all privat kopiering tillåts och längden på den kommersiella ensamrätten sänks till 5 år.

 2. …det svenska spelundret(repris);
  dn.se/ekonomi/spelentreprenoren-markus-persson-kan-man-producera-bra-saker-ar-det-allt-som-beh

 3. dn.se/nyheter/sverige/test-1
  ..ur Netopias perspektiv Per, har Internet t.o.m. blivit för ”stort” för Er?
  -Vi pratar motorvägar, där framkomligheten skall vara maximal.

 4. christopherkullenberg.se/?p=2162#comments
  ..läs den här rescensionen och njut, sextitalet är tillbaka i ny skrud. 🙂

Kommentera artikeln