Netopia-rapport, Brännpunkt och rekordreplik

Som ni redan märkt presenterade Netopia idag årets rapport om digitala innehållstjänster, den här gången med särskilt fokus på den digitala boken. I o m att det är samma frågor som ifjol kan man göra några intressanta jämförelser, t ex är framtidstron alltjämt god men förväntad tillväxt de närmaste 24 månaderna har sjunkit från 195% till 118% (!). De senaste året har marknaden dock endast vuxit 9,9% så antingen behöver villkoren snabbt bli bättre eller så måste man vara optimist för att driva innehållstjänster på nätet (jag lutar åt det senare!).

Förläggareföreningens Kristina Ahlinder och jag presenterade undersökningen på SvD Brännpunkt i morse med en vädjan till regeringen att ta entreprenörernas krav på fungerande marknadsvillkor på allvar. Redan i eftermiddags svarade IT-minister Anna-Karin Hatt med en lång replik, vilket måste vara något slags rekord. Så kudos till IT-ministern för snabbheten. Jag återkommer till innehållet, men kan i alla fall säga att det var bättre än vad jag hade räknat med.

10

Kommentarer

 1. Mycket intressant. Kommentarerna i båda artiklarna är slående lika i stort sett alla kommentarer som hittas även här på Netopia, dock med än mindre dialog. Netopia har en bred och trogen fanskara.

 2. Det måste vara ganska tröstlöst för Per. Precis som här på Netopia uttrycker 100% av kommentarerna till artiklarna stöd för åsikter som är helt motsatta Pers. Folk vill inte ha ökad övervakning och censur. Ingen tror heller att det är nödvändigt för att säkra intäkter till den kreativa sektorn. Man får beundra Per för hans uthållighet. Fast å andra sidan gör han ju det han har betalt att göra.

  • Ja, men han måste besitta ett enormt tålamod eller så förstår han helt enkelt inte bättre. För hur kul kan det vara att ständigt bli ifrågasatt och överbevisad i varje blogginlägg eller debattartikel man gör?

   Pontén kanske har en bra psykolog att låna ut. Eller så använder de samma metod som galna sekter för att få sina medlemmar att slå dövörat till när någon med sakliga argument sågar dem vid fotknölarna.

   • Se upp bara! Kvalificerar man sina meningsmotståndare i gruppen fanatiker så göra man sig själv en otjänst genom att själv slå dövörat till för eventuella öppningar till invit till egen underbar upplyst värld 😉

  • Med tanke på att det är samma PP anhängare som harvar runt i alla forum, orkar vi som inte håller med PPs stolligheter längre älta runda efter runda mot samma tomma argument och tjat. I synnerhet inte nu när PP har haft den största politiska medlemskollapsen i svensk historia och undersökningarna pekar på att allt färre fuldelar i USA och Sverige samtidigt som apparna tar över allt mer. Strålande tider stundar för kulturskapare och fuldelningen kommer ganska snart att vara en bortglömd historia.

   • Åh Sten, det var länge sen! Men brukar du inte backa upp Per?

    Om den illegala fildelningen minskar för att det dykt upp lagliga alternativ som folk föredrar så är det väl jättebra! Strålande tider för kulturskapare och ingen som helst anledning att kräva integritetsinkräktande lagar som hotar brevhemlighet och ansvarsfrihet för mellanhänder.

   • Eller så är avsaknaden av antipirater i debatterna helt enkelt pga. av att de inte har några sakliga argument att komma med, tex. stöd i oberoende forskningsrapporter som entydigt visar att kulturen tar skada av fildelningen. Skrämselpropagandan att fildelning är likställt med stöld fungerar helt enkelt inte lika bra för er längre då folk idag lätt kan skaffa sig nya infallsvinklar på Internet som ifrågasätter branschens gamla ”sanningar”.

 3. Scary Devil Monastery

  Per, Per, Per…

  Den grundläggande anledningen till en sänkning av absurda tillväxtsiffror till mer rimliga är mest sannolikt på grund av att svenskt näringsliv redan har varnat för att vi är på väg rakt in en ny IT-boom likt den som skedde under 90-talet.

  Och de flesta minns idag vad som hände när dotcom-bubblan brast. Fildelningen har marknaden levt med med ohämmad stark tillväxt i över tio år nu så att det skulle vara det som får marknaden att brista håller helt enkelt inte.

 4. Jag har aldrig sett några uttalande från Spotify, Voddler, Headweb, Ztorm, Amazon eller Wimp om att piratkopieringen är ett problem. De försöker istället skapa en bättre tjänst än piratkopiering även om skivbolag, filmbolag och övriga verkar försöka streta emot.

  Däremot har jag läst om massa användare som klagar på att alla artister inte finns på Spotify och Wimp. Att låtar plötsligt försvinner. Att Voddler och Headweb har för litet utbud osv.

  Vore det inte bättre för Netopia att jobba för att det ska bli lättare för dessa och andra tjänster att få tag på content istället för att bara klaga.

 5. Scary Devil Monastery

  Intressant att man uppskattar att 60% av de kineser som har tillgång till internet fildelar och att Kina samtidigt är världens snabbast växande land när det gäller IT-baserade marknader innehållande just det som 60% av dem redan har tillgång till ”gratis” i och med fildelningen…

  Skall vi bara tolka det som att fakta helst inte bör störa dina monologer för mycket, Per?

Kommentera artikeln