Bankgirot lanserar ”växel” för e-identifiering

Bankgirocentralen BGC släpper sin nya tjänst BGC eID Gateway för elektronisk identifiering. BGC:s nya tjänst är till för företag och offentlig sektor som vill låta sina kunder identifiera sig via nätet.

BGC eID Gateway fungerar som en växel som kopplar ihop företag med alla kunders olika sorters e-legitimationer. Detta underlättar för företagen genom att de att de slipper teckna olika avtal med olika e-legitimationsleverantörer, istället gäller ett avtal för alla. Dessutom behöver företagen inte investera i egen teknik och i underhåll av tjänsten.

BGC förmedlar betaltransaktioner med bankgirosystemet till ett värde mellan 25 och 50 miljarder kronor dagligen. Företaget grundades 1959 och ägs av SEB, Swedbank, Handelsbanken, Nordea, Danske Bank, SkandiaBanken, Ålandsbanken och Länsförsäkringar Bank. 20 banker är anslutna till BGC.

Satsningen på den nya molntjänsten har kommit till för att internet ska bli en mer enhetlig plats för e-handel och e-tjänster. För detta krävs en mer sammanhållen och samstämmig teknik för identifiering.

– Visionen är att samma id-handling ska kunna användas överallt, säger Eva Nässlin Larsson, produktchef på BGC till Computer Sweden.

Idag har cirka 3,8 miljoner svenskar en e-legitimation, men de används i nästan uteslutande (till 95%) för finansiell eller offentlig sektor. Genom BGC:s nya tjänst blir det enklare för kunderna som inte behöver komma ihåg flera olika lösenord, utan kan identifiera sig genom sin e-id på nätet.