Teleoperatörerna förlorar slaget om tjänsteintäkterna

I och med den senaste tidens apprevolution börjar teleoperatörerna nu inse att tjänsteintäkterna från mobilmarknaden inte kommer att tillfalla dem. Det är i stället utvecklarna och tjänsteleverantörerna som kommer att håva in den delen av kakan uppger The Guardian. Detta framkom på Open Mobile Summit i London.

– Det är inte vår kärnverksamhet att bygga en appbutik. Vår kärnverksamhet är att hjälpa kunderna hitta rätt mobilenhet, rätt prisplan och de rätta apparna tillsammans med bästa nätverksfunktionalitet, säger Rainer Deutschmann, vice vd för mobila produkter på Deutsche Telekom.

Operatörerna kommer dock att fortsätta med tjänsteverksamhet i form av samarbeten som gäller både innehållsleverantörer, tillverkare och andra operatörer.

– Partnerskapen är avgörande. Vi kan inte leverera det våra kunder vill ha utan våra partner. Och vi ska bara själva utveckla applikationer om vi kan skapa ett mervärde, säger Olaf Swantee, vice vd på Orange Mobile till Computer Sweden.

Trots att man under lång tid försökt få knapra in på intäkterna för webb- och mobiltjänster inser teleoperatörerna nu att vinnarna är apputvecklarnra.

– Vi operatörer trodde att vi kunde göra allt. Nu tror vi att det mobila ekosystemet måste vara öppet, rättvist och belöna alla aktörer efter det värde de tillför, säger Olaf Swantee.