Syriansk gay-blogg avslöjad som bluff

Den regimkritiska bloggen ”A Gay Girl in Damascus” som uppgavs att den skrevs av en syriansk lesbisk kvinna vid namn Amina Arraf visade sig vara en bluff uppger Financial Times.

”Amina” försvannn den 6 juni och förmodades kidnappad av syrianska styrkor. När man började man göra efterforskningar för att finna den försvunna bloggaren, visade det sig att ”Amina” var den 40-årige amerikanen Tom MacMaster.

I ett inlägg till läsarna på bloggen förklarar han att han var ”ensam författare av alla inlägg på denna blogg”. Han uppger även att även om hans berättarröst var fiktion så stämde alla fakta han publicerat på bloggen och det han beskrivit var en sann bild av situationen i Syrien.

Bloggens äkthet ifrågasattes strax efter ”Aminas” försvinnande, då det framkom att bilderna på henne egentligen kom från en Facebooksida vars innehavare bor i London.

MacMaster hävdar att han inte velat vilseleda någon utan att han kände att jag har skapat en viktig röst för frågor som jag känner starkt för. Bloggen startades i februari, och MacMaster har använt ”Amina” som online-identitet i fem år.