Iphone-användare blockeras från att filma konserter

Möjligheten att videofilma under en livekonsert eller sportevenemang kan komma att stoppas i framtiden. Apple utvecklar ett mjukvaruprogram som ska göra att kameran stängs av om användaren försöker filma under live-event, det uppger The Times.

Tekniken fungerar så att Iphone-mobilen reagerar på infraröda sensorer som finns uppsatta i lokalen för evenemanget. De infraröda sensorerna instruerar automatiskt mobilen att kameran ska stängas av. Resten av funktionerna i mobilen, som telefonsamtal och sms kommer att fortsätta fungera som vanligt fast kameran är avstängd.

Exakt vad tekniken kommer att användas till är ännu inte klarlagt. Apple har inte velat kommenterat uppgifterna om den nya funktionen. Programmet kan vara ett försök att skydda arrangörer och TV-bolag som har ensamrätt att filma livekonserter och sportevent. Dessa företag känner en stor frustration över att mobilupptagningar läggs upp på webbplatser som YouTube, vilket påverkar möjligheten för företagen att sälja vidare sina inspelningar.

Andra ser mjukvaran som en möjlighet att ta betalt för mobilupptagningar på live-event. Svenska Bambuser har tillverkat en app för streaming live på internet via mobilen. Hans Eriksson, styrelseordförande på Bambuser, anser att tekniken kan användas till ett system för där Apple kan ta ut en liten avgift av varje användare som spelar in till exempel en rockkonsert eller fotbollsmatch.

– Apple är smarta. Min gissning är att Apple inte gör detta bara för att stoppa folk från att dela upphovsrättsskyddat material. Jag hoppas att de även ser möjligheterna att tjäna pengar här, säger Hans Eriksson