Elbolagen ny intressent i kampen om innehåll på nätet

Dagfinn Bach är pionjärer inom mp3, han konstruerade en av de första mp3-spelarna. Igår inledningstalade han på Trigger – en musikbranschkonferens vid sidan av Peace&Love-festivalen i Borlänge. Bach har räknat på energiförbrukningen i nättjänsterna och kommit till sensationella slutsatser. En streamad låt förbrukar energi motsvarande en glödlampa som är tänd i tio timmar (en enda Google-sökning blir en timme!). Mot den bakgrunden blir plötsligt energibolagen en intressent i frågan om innehållet på internet. Bach konstaterar att av den totala omsättningen av en streamad låt är elbolagens andel 15%! Tanken svindlar.

15

Kommentarer

 1. Nu är det alltså inte bara telebolagen som ondskefullt försöker sko sig på rättighetsinnehavarna, det är också elbolagen!

  Tänk dock på hur mycket bensin det går åt när man fraktar runt böcker och dvdskivor på vägarna. Bensinbolagen försöker med andra ord också sko sig på rättighetsinnehavarnas bekostnad. Bensinbolagen blundar dessutom för att mycket att materialet som fraktas runt på vägarna är piratkopierat. De vill bara att så mycket som möjligt piratkopierat material ska fraktas runt för att de då tjänar mer pengar på att sälja bensin. Bensinbolagen vill inte att alla bilar stoppas och genomsöks, men anledningen till detta är bara att de har ekonomiska intressen i pirathandeln!

  ”Elbolagen är en intressent i kampen om innehåll på nätet”. För att de säljer ström. Per, ursäkta att jag säger det, men du börjar mer och mer låta som en förvirrad konspirationsteoretiker.

  • Per Strömbäck

   Martin – granted, jag tror inte Vattenfall smider ränker om hur de ska öka fildelningen. Men det är ett intressant och lite oväntat perspektiv. Miljöaspekten är en annan dimension. Wired hade ett reportage för nåt år sen om hur man placerar datacenter efter var de finns billig el.

   • Per, hela svenska malm o pappersindustrin tänker likadant, var finns det billig el.
    -Läste du Snickars artikel? ”The times they are changing” 🙂

   • Scary Devil Monastery

    En vanlig desktop-dator i drift konsumerar mellan 350 och 800 watt beroende på hur entusiastisk användaren var när han beställde hårdvaran som den innehåller. redan där har du mellan 7 och 15 ”vanliga” glödlampor. Samma gäller all övrig hemelektronik. handdukstorken i ett vanligt badrum är en energitjuv av råge, dammsugaren drar mellan 1000 och 2000 watt, spisen skall vi inte tala om.

    De flesta som i dag talar om ”miljöaspekt” bedrar sig grovt på den reélla kostnaden. En miljöbil kommer ha svårt att betala sin ”tillverkningskostnad” i miljöpåverkan under sin förväntade livstid. Ett vindkraftverk betalar tillbaka den miljöpåverkan som dess tillverkning har orsakat först efter ett antal år i drift – om inte den energi som gått åt att tillverka kraftverket redan i sig enbart kommer från grön el.

    Sak samma byter vi i allt större utsträckning ut hushållsapparater och hemelektronik snabbare än någonsin förr – varvid det kan kvitta helt om ”driftkostnaden” har skurits till hälften.

    Och Per, det är inte alls ett oväntat perspektiv. Det har i IT-kretsar och infrastruktur varit väl känt i fem års tid eller mer att internet som fenomen betraktat (inklusive servrar, routers, signalförstärkare, underhåll, m.m.) slukar fantastiska mängder energi.

    Och som kjell snusförnuftigt påpekar är detta knappast ett nytt fenomen. I dag skeppar hela världen bauxitmalm till Island för att den enorma energiåtgång som krävs för att tillverka aluminium gör att det lönar sig att frakta supertankers med jord till en mycket avlägset belägen ö för att tillgången till geotermisk energi gör att elen är nästan gratis.

    Skulle vi i Sverige lyckas sänka elkostnaden till hälften skulle vi helt plötsligt bli ett riktigt attraktivt land att lägga tung industri i. Högre löner än i tredje världen eller ej.

 2. ..ikväll spelar Bob Dylan på P&L, vem bryr sig om hur mkt el han gör av med.

  • Per Strömbäck

   Hehe, elbolagen gråter nog inte över några extra Marshall-stärkare på den scenen… Det sägs att Dreamhack-festivalen placerades i Jönköping eftersom man fick sponsrad el. Energi är en dold faktor i många beslut!

   • Scary Devil Monastery

    ”dold faktor”

    Rättelse, Per. Den faktorn är inte dold på något vis. Det rör sig som vanligt om att många Svensson, trots att de utmärkt väl vet vad de själva betalar som straff för att de haft en handdukstork på 24/7 eller äger en egen tvättmaskin, på något vis inte kan förstå att samma argument gäller i samma utsträckning för företag som proportionellt är ännu mer beroende av en hög energiåtgång.

 3. Det komiska är att en vanlig liknelse från oss pirater för att visa hur befängd idén med ”mellanhandsansvar” är, är just att påpeka att även elbolagen isåfall borde hållas ansvariga, eftersom de levererar el som gör piratkopieringen möjlig. Ingen kunde väl ana att upphovsindustrin på allvar skulle börja hävda detta…

 4. Kort och gott så är det miljövänligare att ladda ned de låtar man vill ha istället för att sitta och lyssna på reklam på spotify. Tack för tipset :thumpsup:

 5. ..Per, kul att du är på hugget, är du på plats allaredan?
  Tidigare undrade du hur jag som upph.r.innehavare kunde vara kritisk till ”Strömbäcklösningar” på internet, läs det här så kanske du förstår ngt om den framtid vi har framför oss samt de förändringar alla kommer att tvingas till.
  Datorn och den nya teknikens påverkan i den kulturella kontexten;
  svd.se/kultur/understrecket/fran-raknare-till-kulturell-allt-i-allo_6285400.svd

 6. Konsten kan göra skillnad;
  svd.se/kultur/nar-musiken-gor-skillnad_6290276.svd

 7. Foliehatt på!

 8. ..Per ngt för Netopia och ta efter, sent ska syndarna vakna;
  sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=4586183

  • Haha. Ja, tänk om de hade lyssnat på vad som efterfrågats av deras kunder ( = piraterna) redan från början. Som jag sagt förut, att börja bråka med sina kunder är sällan en bra affärsstrategi.

 9. …mer varia ;
  dn.se/dnbok/dnbok-hem/e-boken-vantar-pa-forsta-svenska-succen
  Strömbäck-Ahlinder, förbered er ::)

Kommentera artikeln