Netopia i Almedalen

Kulturen och de digitala frågorna är större än någonsin i Almedalen, jämfört med de senaste åren finns det en mångfald av åsikter, perspektiv och utgångspunkter. Jag har ofta efterlyst att debatten ska komma upp ur skyttegravarna och årets Almedalsprogram infriar faktiskt det löftet. Hoppas det håller i sig. Här finns seminarier om scenkonsten på nätet, piratkopierade möbler, sociala medier i nyhetsförmedlingen och flera olika debatter om kreatörernas framtida intäkter. Dagens Nyheter hade ett helt uppslag om det här ämnet i kulturdelen i lördags, läs här.

Netopia-TV gör intervjuer med intressanta personer hela veckan, de publiceras löpande på sajten. Idag är Netopia inblandat i tre seminarier i rad, följ webbsändningen här intill!

8

Kommentarer

 1. Jag håller med Per! Allt fler har slutat försöka backa in i framtiden genom att ständigt ropa efter allt mer repressiva lagar, övervakning och censur. Istället ligger fokus allt mer på att utveckla spännande tjänster och ideer. Roligt och insåirerande!

 2. Jo, det händer positiva saker!
  Men att Per säger att han vill ta debatten upp ur skyddsgravarna ett par dagar efter att han sagt de som motverkar reglering av nätet ”kidnappar censur-begreppet för att de vill ha gratis underhållning”… ja, det är minst sagt motsägelsefullt.

  Per, lär av musikbranschen i detta fall: sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=4586183

  • Jo, det ironiska är att Per fortfarande är djupt, djupt nedgrävd i sin skyttegrav…

   Fast å andra sidan anser ju Per att vi som motsätter oss massövervakning, censur och extralegala metoder också är djupt nedgrävda i vår. Det är dock tydligt att denna ståndpunkt numera är mittpunkten i debatten.

   • Scary Devil Monastery

    Det är med andra ord precis som när debatten rasade om huruvida samhället hade råd med att folk kunde skaffa sig tillgång till tryckpressar under 1700-talet. Kyrkan hade sin ståndpunkt, staten sin, och folket den synpunkt som vann.

 3. ..rolig varia;
  liveboard.twingly.com/almedalen2011

 4. …mer åt det här hållet Per, transparens;
  opengov.se/

  • Intressant artikel men tyvärr inte första gången jag läser om detta. Skivbolagen skor sig på artisternas och konsumenternas bekostnad. Pengarna försvinner i olika mellanled eller helt enkelt direkt ned i skivbolagens fickor. Det är inte konstigt att CD skivor och mp3 filer med musik aldrig blivit billigare genom åren trots att de för sin tid revolutionerade distributionen av musikaliska verk. De enda som tjänar på nuvarande upphovsrätt är skivbolagen och deras mellanhänder. Hur länge ska politikerna fortsätta köpa skivbolagens lögner att upphovsrätten är till för att säkerställa att artisten får betalt för sitt arbete?

Kommentera artikeln