Föder ”ekokammare” extremism?

En vän till mig sa en gång att i en liten stad tvingas man umgås med folk som är annorlunda än en själv, men i en stor stad träffar man bara likasinnade. Toleransen blir större i en liten stad. Ett sympatiskt synsätt, tvärsemot den gängse synen på mindre orter som inkrökta. Jag tänker på de orden när jag följer debatten om kommentarsfält och så kallade ekokammare på nätet, efter terrordåden i Norge. Ekokammare är verkligen svengelska, men får duga i brist på bättre uttryck. Tanken är att vissa forum på webben (typ
Flashback) lockar till sig extremister som bekräftar varandras åsikter och i brist på avvikande åsikter skapas en känsla av att representera ett flertal. Det finns onekligen tecken på det hos Behring Breivik, att döma av hans manifest och rapporteringen från förhören ser han sig som en representant för en tyst majoritet.

Jag som varit i piratdebatten de senaste åren känner omedelbart igen mig. Inte för att piraterna någonsin skulle komma i närheten av att döda någon (viktigt att vara tydlig med det!), utan för att spåren i åsiktsbildningen är så tydliga. En grupp personer som förstärker varandras åsikter och gör sig till spåkrör för ”en hel ungdomsgeneration”, talar om ett nytt samhälle där det gamlas regler inte är tillämpbara. Samma argument oavsett vem av dem man möter, uttalade med dogmatisk frenesi. ”Det finns inga bevis för
att artisterna förlorar pengar på fildelningen”. ”Det går inte att stoppa ny teknik”. ”Man kan inte införa en polisstat för att försvara föråldrade affärsmodeller.” Enkla förnuftsargument för motsatsen – som att artisterna själva säger att de förlorar pengar, att ingen föreslagit att stoppa ny teknik (men måste allt som är tekniskt möjligt automatiskt vara tillåtet?) eller införa polisstat – viftas bort. Man kvalificerar sig till diskussionen genom att dela världsbild – ”förstå” – vilket bevisas genom att man instämmer i argumenten och cirkelresonemanget är därmed komplett. Och man går från ord till handling, i piraternas fall inte fysiskt våld – det kan inte understrykas tillräckligt tydligt och det är inte fråga om någon skillnad i grad, utan i art – utan olika slags hackerattacker. Så hackades exempelvis IFPI:s hemsida under Pirate Bay-rättegången och även Dataspelsbranschens i samma veva. Det är inte våld mot människor, snarare en sorts digital vandalism – som att krossa ett skyltfönster.

Nej, jag tror inte det här fenomenet är exklusivt för internet. Det är normalt att söka sig till likasinnade och få bekräftelse. Men internet är en väldigt stor stad.

13

Kommentarer

 1. ”en hel ungdomsgeneration” var ett uttryck som myntades av Reinfeldt, även om piratpartister och andra sedan må ha tagit över det. Det är faktiskt värt att komma ihåg.

 2. Det där var det i särklass fulaste retoriska knepet du tagit till hittils, Per. Du jämförde just mig och mina meningsfränder med Anders Behring Breivik! Inte för att vi skulle mörda någon (tack för den brasklappen), men för att vi är lika inskränkta i vår felaktiga världsuppfattning. Man baxnar.

  Bemöt argument istället för att smutskasta!

  Så låt oss se:

  ”…talar om ett nytt samhälle där det gamlas regler inte är tillämpbara”

  Det är ju precis tvärt om! I det nya samhället är det gamlas än mer viktiga! Rätten till privat kommunikation, brevhemlighet, meddelarskydd, frihet från censur. Det vi pirater kämpar för är exakt att de gamla samhällets regler ska följas.

  ”Enkla förnuftsargument för motsatsen – som att artisterna själva säger att de förlorar pengar…”

  Så du menar, på allvar, att det är bättre att förlita sig på anekdotisk bevisföring, än på vetenskap och empiri? På allvar?

  ”Det går inte att stoppa ny teknik”

  Du staplar då halmgubbarna på varandra. Det är inte ny teknik som inte går och stoppa. Det som inte går att stoppa är människors önskan att kommunicera med varandra, att dela med sig och att skapa fritt. Det har ingenting med teknik att göra, det har med den mänskliga naturen att göra. Du vill förhindra människor att ha fria konversationer med varandra. Good luck with that! Inte ens i repressiva, diktatoriska regimer lyckas det. Men du tror det ska lyckas på Internet?

  ”…eller införa polisstat”

  Återigen en halmgubbe. Vi är emot de konkreta åtgärder som du och resten av upphovsrättslobbyn kämpar för:
  * Ett avskaffande av rätten till privat och förtrolig kommunikation.
  * Förbud mot anonym kommunikation.
  * Straff genom extralegala förfaranden där den anklagade ska bevisa sin oskuld.
  * Censur genom filtrering och blockering.
  * Avskaffande av budbärarimmuniteten.

  Ovanstående är fundamentalt viktiga demokratiska principer som är hotade, just på grund av att en samling företag vägrar anpassa sina affärsmodeller.

  ”Och man går från ord till handling, i piraternas fall inte fysiskt våld – det kan inte understrykas tillräckligt tydligt och det är inte fråga om någon skillnad i grad, utan i art – utan olika slags hackerattacker.”

  Först jämför du oss med en massmördande terrorist. Sen presenterar du ett gäng halmgubbar. Och så toppar vi det hela med lite Guilt by Association.

  Men det är klart. Så blir det gärna när argumenten tryter. Kan man inte bemöta någon i sak kan man alltid försöka smutskasta dem.

  • Per Strömbäck

   @Martin – vi för ju den här diskussionen nästan varje dag i de här spalterna. Nu gör jag en kommentar till diskussionen om åsiktsbildningen som pågår i vår omvärld mot bakgrund av mina erfarenheter. Det är ingen nyhet att du inte håller med mig. Men jag vill än en gång understryka att jag inte anser att piratismen är en våldsideologi, det är däremot högerextremismen. Det är en fundamental skillnad. I övrigt vill jag tillägga att det finns många fler exempel på frågor av det här slaget: vargjakt, fotbollshuliganer, klimatet, osv.

   • ”I övrigt vill jag tillägga att det finns många fler exempel på frågor av det här slaget: vargjakt, fotbollshuliganer, klimatet, osv. ”

    … kamphundar, kärnkraft, patent, fackliga organisationer, kulturbidrag, EMU, palestina, copyright, köttbullar, TV-spelsvåld, polisbrutalitet, halalslakt, bergsbestigning, rättsäkerhet..

   • Och det finns många diskussioner i vilka människor inte drar sig för att använda fula retoriska knep. Som halmgubbar och guilt by association, exempelvis. För att inte tala om intellektuell ostringens som anekdotisk bevisföring.

 3. Visst märker man att lokala delar av nätet, speciellt mindre forum och kanaler, fungerar som ekokammare. När man rör sig runt på större forum och kanaler så märker man genast att diskussionerna blir bredare och argumenten tyngre. Ytterligare något man märker av är att om trafiken är tung och fri, ofta med anonymt deltagande, så är disskussionerna än bredare och temperaturen något högre.
  Tittar jag in hos AnonOps så pågår ingen diskussion om huruvida det är fel eller rätt att fildela, emedan om jag rör mig till Offtopic så är disskussionerna igång.

  I Sverige har vi X antal nazister, i Y antal fraktioner, med Z olika idéer om nazism. Alla är de nazister.

 4. Ja fy fan. Från ett bra inlägg till det kanske allra lägsta hittills.

 5. LOL, roligt att se att Per är i form efter semestern. Hans argument faller dock ganska platt, med tanke på att exakt det han uttrycker, är egentligen vad Netopia är – ekokammare för copyrightens vänner. Skillnaden är att de som läser den och kommenterar är de som hyser motsatt åsikt – och som aldrig får ventileras på artikelplats – och sällan bemöts i kommentarsfälten.

  Per, sten i glashus finns det något som heter. I övrigt uttryckte sig Martin ovan alldeles väl av vad som behövde sägas rent kraskt om din prosa. Om Netopia nu ska vara oberoende – ta då in skribenter som kanske inte hyser samma åsikter som dig själv.

  • Per Strömbäck

   Tack för det – men Netopia karaktäriseras väl snarare av ett annat fenomen (som Lisa Ehlin har skrivit torsdagskrönika om): om man inte håller med skriver man kommentarer. Om man håller med skickar man länkarna vidare i sociala medier. Att kritisera att vi inte släpper in fler pirater är lite som att kritisera ETC för att inte släppa in fler nyliberaler.

   • ”Att kritisera att vi inte släpper in fler pirater är lite som att kritisera ETC för att inte släppa in fler nyliberaler. ”

    Tja.. Netopia brukar ofta presenteras som ett öppet forum för idédebatt kring digitala frågor. Det är skönt att se dig medge att det som presenteras på Netopia är har en mycket tydlig ideologisk inriktning. Netopia är en megafon för en viss ståndpunkt, inte ett forum för öppen debatt.

    Däremot ska du ha cred för att kommentarfälten hålls öppna, med tanke på att de innehåller 99.9% kommenterar med en helt annan ståndpunkt än den som torgförs av Netopia.

    ”Om man håller med skickar man länkarna vidare i sociala medier. ”

    Jo med hundratalet tweets och hundratalet likes på Facebook har Netopia verkligen tagit sociala medier med storm. 😉

   • Nja, det där fenomenet tycker jag stämmer dåligt. Om vi jämför med andra megafon-siter, t ex Politiskt Inkorrekt (inga jämförelser i övrigt) eller Alliansfritt Sverige så är det i princip 99% medhåll i kommentarerna. Av responsen på Netopia (och överallt annars där Pers tyckanden publiceras) så tycker jag man kan sluta sig till att Netopias eventuella meningsfränder åtminstone inte vill diskutera internetfrågor med andra vanliga användare.

 6. Tillbaka efter ett långt sommaruppehåll och detta var det bästa som kunde klämmas fram?

  Semestern är slut, Per. Även om upphovsrättsindustrin betalar dig för att skriva sån här dynga borde du veta bättre.

  • Scary Devil Monastery

   Nu skall vi inte vara elaka. Per har ett arbete att sköta och det kan hända att hans arbetsgivare då och då läser hans alster.

   Även om jag tror han i så fall oroar sig i onödan för det skulle inte förundra mig stort om det visade sig att majoriteten av upphovsrättsbranschens folk har lika ”god” koll på alfabetet som de har på elementär matematik, historia, juridik och ekonomi.

Kommentera artikeln