E-betalningar dominerar spelmässa i Köln

Gamescom är världens största dataspelsmässa, den hålls i Köln denna vecka och över 250 000 besökare väntas. Jag var där onsdag-torsdag och tillbringade större delen av tiden i det business center där utställarna är underleverantörer till spelföretagen (och ett antal landspaviljonger). Årets utställning präglades av elektroniska betalningstjänster. De har förvisso varit på plats tidigare, men det har rört sig om ett fåtal aktörer med små bås. På den här mässan var det dussinet betalningsföretag varav de flesta jag aldrig hört talas om och de hade stora montrar med storslagna erbjudanden (”få €190 om du öppnar konto hos oss”). Det får man väl se som tecken på att de digitala marknaderna börjar bli seriöst intressanta för utomstående aktörer, inte minst finansbranschen. Och behovet av fungerande betalningar är stort: PayPal är den mest etablerade aktören men har problem med bedrägerier, kreditkortsföretagen brottas med säkerhetsproblem, mobiltelefonen innebär flera mellanhänder (och oväntade momsproblem för svenska företag) och de virtuella valutornas status är minst sagt oklar. Det lär dröja innan en (eller flera vinnare!) kan koras och det går inte att låta bli parallellen till dotcom-bubblan. Den gången var det inget fel på själva idéerna (e-handel) men värderingarna rusade. På samma sätt är det med e-betalningarna, idén är sund men risken stor att förväntningarna på bolagens intäkter blir orealistiska. Åtminstone montrarnas storlek och budskap påminner mer om nätkasinon än återhållsamma affärsbanker.

En annan överraskning var en landspaviljong från Iran av alla länder. Den regimen har inte direkt gjort sig känd för att älska ny teknik, men det finns tydligen en statligt kontrollerad liten dataspelsbransch. Kanske måste diktaturen ge Irans gamers något surrogat (så det inte spelar västerländska spel), men jag är tveksam till exportpotentialen.

4

Kommentarer

  1. ..bra synpunkter
    sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/article1529866/Spelutvecklarna-behover-fler-arga-gummor-med-pakar.html

  2. Branchen borde ta en titt på Bitcoin. Inga transaktionskostnader till mellanhänder. Omedelbara transaktioner över hela världen. Även för microtransaktioner. Med vilket annat system kan man helt gratis och omedelbart överföra godtyckligt små eller stora summor över hela världen?

  3. ”återhållsamma affärsbanker.” ?? När så du senast en?

Kommentera artikeln