Frågan om e-boken är fel ställd

Med några dagars perspektiv på Bokmässan funderar jag på om alla e-boksdebatterna verkligen har rätt utgångspunkt. Är det boken som ska digitaliseras? Är inte boken med sidor, rygg och pärmar i grunden ett leveransformat, skapat efter en tidigare eras tekniska förutsättningar? Mellan pärmarna kan ju både berättelser, poesi, fakta, debattinlägg och en massa annat finnas, vad är det som säger att det är boken som är det bästa formatet för allt detta? Andra medier har ju förändrats när de släppt sin fysiska form och tagit det digitala språnget. Allt fast förflyktigas, spelen på Facebook är helt annorlunda än de spel som säljs i box. Musiken är inte längre album utan låtar och även de upplöses i remixer. Inom TV pratar man om linjärt och icke-linjärt tittande. Och så vidare. Varför skulle boken vara annorlunda? Jag har sett det här en gång förut, multimediaboomen på nittiotalet. Då tog bland annat uppslagsverk ett första digitalt steg till interaktiv cd-rom och innehållet förändrades radikalt, interaktivitet, rörlig bild, ljud, nya sätt att söka mm. Men de uppslagsverken levde inte länge för sen kom webben som hade alla dessa fördelar och mycket mer: att uppdatera löpande, att alla kan bidra med kunskap, externa källor mm. Uppslagsverket förvandlades när det lämnade sin fysiska form. Varför skulle inte boken göra det den här gången? Istället för att tala om digitala böcker borde vi tala om digitala texter, digitala ord och digitala berättelser. Då inser man plötsligt att mycket av detta redan finns på nätet, i bloggar, sociala nätverk, hemsidor osv. Det liknar inte böcker. Men det är text, ord och berättelser. Vad är bokens innersta väsen? Fångar e-boken det?

Jag får intrycket av att Rasmus Fleischer är inne på liknande tankegångar i nya ”Boken och biblioteket”, som är en bok med pärmar, rygg och sidor. (Eller två faktiskt, i samma fodral.) Köpte på Bokmässan men har inte hunnit läsa. Men med tanke på ovanstående så tyder det på att den tryckta boken har en sorts panache som ingen blogg eller e-bok kan ersätta, i alla fall inte ännu. Lite som att biopremiären fortfarande är viktig, även om de flesta ser filmer på TV i alla fall. Hype, kanske det kallas.

Förläggareföreningens och Netopias seminarium ”Vad fattas e-boken” på Bokmässan blev mycket lyckat, fullsatt och folk som stod upp och lyssnade. Läs Svensk Bokhandels referat.

Idag presenterades regeringens nya ministrar efter Centerpartiets ledarskifte. Annie Lööf blir näringsminister, Lena Ek miljöminister och Anna-Karin Hatt får utvidgat förtroende med energifrågorna. Jag har träffat alla tre vid olika tillfällen och det kommer väl inte som någon chock för Netopias läsare att jag inte gillar hur Anna-Karin Hatt har drivit IT-frågorna. Nu är det faktiskt mer illa än någonsin, den digitala agendan är klar och ett stort antal organisationer har bjudits in att skriva under som ”signätarer”,
dvs anmäla sig att bidra till att genomföra den. Bara en hake, själva texten är hemlig. Tala om att köpa grisen i säcken! Ett politiskt självmål av Hatt, hoppas hon lärt sig en massa och gör ett bättre jobb med energifrågorna. Digitaliseringen och energin är ju två av de största samtidsfrågorna. Lena Ek är tillbaka i Sverige efter några år i EU-parlamentet, hon förlorade ju kampen om partiledarposten mot Maud Olofsson förra gången. Jag har bara diskuterat digitala frågor med henne och vet inte så mycket om hennes miljöengagemang, så jag lämnar det därhän. Annie Lööf som näringsminister har allt att bevisa (hon tar även över regionfrågorna från Hatt, busy, busy). Efter snytingarna i Aktuellt i samband med nominereingen har hon tonat ner fildelningsretoriken, men flera representanter för den kreativa sektorn uttryckte oro för hennes politik i Dagens Industri häromveckan. Törs vi hoppas på en näringspolitik för den kreativa sektorn? Eller kommer Lööf att fastna i samma snäva infrastrukturperspektiv som präglat Hatts IT-politik?

Netopia-bekanta Helienne Lindvall rapporterar om den svenska kommentarsfältsdebatten i The Australian. Undertecknad kommenterar.

Streaming ökar, fildelning minskar och fler betalar för musik på nätet enligt en ny rapport från Musiksverige.

16

Kommentarer

 1. ”Eller kommer Lööf att fastna i samma snäva infrastrukturperspektiv som präglat Hatts IT-politik?”

  Eftersom du med ”snävt infrastrukturperspektiv” menar respekt för grundläggande principer som rätten till privat och förtrolig kommunikation när man inte är misstänkt för något grovt brott, brevhemlighet, meddelarfrihet, frihet från censur och, framförallt budbärarimmunitet så får vi verkligen hoppas att Lööf också ”fastnar” i detta.

  Alternativet är ju att gå upphovsrättsindustrin till mötes och göra ISP:er ansvariga för att övervaka allas kommunikation, dvs den exakta motsvarigheten till att tvinga Posten att sprätta upp allas brev på jakt efter piratkopierade cd-skivor. Så grova tvångsmedel som övervakning av privat kommunikation så endast användas mot den som misstänks för grova brott. Och ringa upphovsrättsintrång hör knappast till den kategorin.

 2. ”Streaming ökar, fildelning minskar och fler betalar för musik på nätet enligt en ny rapport från Musiksverige.”

  Tämligen väntade resultat. I den mån det finns användbara tjänster så kommer människor att använda dem. Som tur är så sammanfaller inte dessa förändringar med införandet av några fler drakoniska lagar alla IPRED, så ni lobbyister kan inte hävda att det krävs fler inskränkningar i grundläggande rättigheter.

 3. ”Bara en hake, själva texten är hemlig. Tala om att köpa grisen i säcken”

  Vänta här nu. Hur var det med ACTA? Upphovsrättsmaffians egen lobbylagstiftning? Den som mediamaffian fick ha åsikter om men som inte ens allmänheten fick se? Nu kastar du sten i glashus igen, Per.

  • Per Strömbäck

   Haha, ja visst är det ironiskt! Lustigt också att de som kramar den digitala agendan hårdast var några av de mest högljudda ACTA-kritikerna. Om det finns någon skillnad så är det att ACTA var ett avtal mellan stater, det är inte Hatts hemliga agenda.

 4. FN verkar också ta ett ”infrastrukturperspektiv”: http://www.regeringen.se/sb/d/15077/a/176866

  (Vågar inte göra en klickbar länk av det där, för då visar erfarenheten att det kan ta två veckor innan det här inlägget publiceras. Så ni får själva köra copy and paste.)

  • Nehepp… WP lät sig visst inte luras (det till och med la till ett ”http://”). Per, du måste verkligen ta bort ”finessen” med att länkar ska förhandsgranskas!

 5. ..Norstedts låser in och krånglar;
  idg.se/2.1085/1.407153/vi-maste-bryta-sjukronorsvanan

 6. ,,Alfons Karabuda trampar vatten , här bjuds handock in till ett seriöst samtal, men svarar ”godag yxskaft” på twitter;
  magnihasa.blogspot.com/2011/10/oppet-brev-till-alfons-karabuda.html

 7. Per, nu är vi där igen. För fem dagar sedan postade jag ett en kommentar i den här tråden som ännu inte blivit godkänd på grund av att den innehåller en länk!

 8. …lobbyverksamhet;
  nyheter24.se/nyheter/utrikes/616962-anti-pirat-utredaren-vi-tojde-pa-sanningen

 9. ..ta dé lugnt Per;
  dn.se/kultur-noje/etablerade-medier-star-pall

 10. …vår eminente jurist Daniel Westman twittrar om det här;
  elektronikbranschen.se/nyheter/vann-fall-med-premier-league-dekoder/
  Domstolen finner ”inlåsn.effekter” i nationella lagar.
  Eu har sedan tidigare ”krävt” konkurrens mellan insaml.organ (typ Stim) i
  Europa, vet ngn vad som händer i dessa ärenden??

 11. Per pratar om ett nytt Netopia som ska presenteras snart. Samtidigt kommer en motion från Anton Abele (väljer att inte lnka för att slippa vänta två veckor på att kommentaren publiceras) om att ge statliga pengar till just organisationer som Netopia. Sammanträffande?

 12. Vad är det här? Rättshaveristernas årsmöte i en och samma tråd? Och alla tre kunde komma samtidigt! Sammanträffande..?

Kommentera artikeln