Dubbelmoms dödskyss för appundret

Appundret. Uttrycket myntades av moderate riksdagsledamoten Henrik von Sydow förra våren, han har en vision om att Sverige ska ha konkurrenskraftiga regler för digitala tjänsteföretag och kunna bli en ”hamn i internetekonomin”. Tyvärr tycks inte Skatteverket dela den visionen, Netopia har tidigare skrivit om app-momsen och Stardoll som fick dispens av regeringen i våras. Saken är att Skatteverket tolkar EU:s regler tvärtemot resten av medlemsstaterna och det innebär att den som säljer t ex appar eller annat digitalt innehåll via en marknadsplats som Appstore eller Facebook till konsumenter i EU får betala moms två gånger: först i det land där återförsäljaren finns och sen i Sverige. Det är EU:s momsdirektiv som säger att moms ska redovisas i det land där säljaren finns, men vem är säljare? Appstore eller utvecklaren? Det förra säger alla utom svenska Skatteverket. I hopp om en EU lösning (läs: resten av EU skulle ansluta sig till Sveriges linje) gick Skatteverket ut med en sorts amnesti men den löpte ut i lördags. Sveriges app-utvecklare rasar. Det rör sig om stora skillnader i intäkter, anta att en utvecklare vill sälja ett spel via Appstore. Då redovisar Appstore moms i Luxemburg och drar av sin provision (30%), av sju kronor som en typisk app kostar går drygt fyra kronor till utvecklaren. Men om utvecklaren finns i Sverige tillkommer svensk moms, inte på de fyra kronorna utan på alla sju! När en tysk eller finsk apputvecklare tjänar fyra kronor får en svensk alltså inte ens tre. Alla tycker det är orättvist. Gör något, Anders Borg!

I natt gick Steve Jobs bort. I livet efter detta lär han diskutera musik med Elvis och Michael Jackson, det skulle man vilja tjuvlyssna på. Vila i frid, Steve.

Spotify tar över Amerika med Facebook som språngbräda men det är inte den enda svenska musiknyheten hos transatlanterna: Musiksveriges rapport om svenskarnas ändrade musikvanor (som jag bloggade om förra veckan) uppmärksammas av Wall Street Journal, no less.

Den som vill protestera mot dubbelmomsen kan använda sociala medier:

Twitter: #dubbelmoms

Facebook: http://www.facebook.com/#!/approret

Webb: http://dubbelmomsnejtack.se/

8

Kommentarer

 1. Ett riktigt jäkla bra inlägg Per. DETTA är att värna om upphovsmännens inkomst. Dubbelbeskattning har jag själv råkat ut för, och det är inte roligt någonstans.

  • Kan bara hålla med. Vi delar alla åsikten med Per att upphovsmännens inkomster behöver värnas och ökas. Djäkligt kul att vi dessutom för en gångs skull hamnar i samma slutsats om hur det bör gå till!

 2. En delseger för ett annat sätt att värna och öka upphovsmännens intäkter: Den gröna partigruppen i Europaparlamentet ställer sig bakom piratpartiets politik.

 3. ..Per, det finns en viss analogi med den nya dubbelmomsen och URL, den svenska regringen är livrädd att tappa kontrollen över momsintäkter, iom den nya gränslösa tekniken, på samma sätt är det med de stora mediebolagen, en ny teknik har förändrat landskapet, det är svårt att ”äga” ngt på internet eller beskriva ”platsen” där det sker, De första som såg detta och tog fördel var de multinationella bolagen från 60-talet och framåt, drog från land till land betalade ingen skatt ngnstans, pga regeringarnas tröghet.

 4. ..det här borde vara av intresse för alla;
  medievarlden.se/nyheter/2011/10/lambertz-kan-bli-overkord-om-ny-grundlag

 5. Jag läste artikeln i SVD om dubbelmoms och instämmer till fullo. Ibland har vi olika uppfattningar i en del andra frågor 😉 Men här är jag helt enig!

  Bra rutet!

  /Jon

 6. Tar du bort inlägg som är positiva?

  Jag skrev att jag har inte delar din uppfattning i andra frågor – men att debattartikeln i SVD var en verkligt bra grej (underförstått ur branschperspektiv). Men sedan raderas mitt inlägg. Nu ett nytt försök så får vi se om även detta raderas.

  /Jon

 7. ..nyheter från ”kulturskaparna”, Alfons Karabuda ,vad tycker du?
  .se/kultur-noje/musik/men-at-work-forlorade-rattstvist

Kommentera artikeln